Runo: Tänä jouluna
Paloasemalle hälytys lauantaina Aronkylään
Kirkkovaltuusto käsitteli talousarviota ja painopistealueita
Lukijoilta: Johtajilta odotetaan parempaa kuin mitä on tarjolla
Yrittäjä ja pelimanni Oskari Ketola
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Susi söi jo toisen metsästyskoiran Kauhajoella
Auto syttyi palamaan Kantatiellä
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Itsenäisyyspäivänä viisi kunniamerkkiä kauhajokelaisille
Yrittäjä ja pelimanni Oskari Ketola
Isäni Oskari Ketola syntyi 13.1.1914 Alavudella maanviljelijä-suutarin poikana. Musiikin harrastamisen hän ilmeisesti aloitti viululla.
Hän sai oppia alavutelaiselta soittajalta, jonka nimi ei ole tiedossa ja silloin soitettiin korvakuulolta.
Isän lapsuusperhe muutti Alavudelta Kemiin kesällä 1930. Samalta vuodelta on kuva hänen Eino-veljensä häistä 12.4. Alavudelta, missä isä soittaa viulua. Samassa kuvassa on isän sisaren Maria Norrenan aviomies Jalmari Norrena, joka soittaa haitaria. Norrenat asuivat silloin Amerikassa, mutta olivat käymässä Suomessa. Jalmari oli ostanut tämän Piedro Deirolle tehdyn pianohaitarin ja kun Norrenat muuttivat Suomeen Kauhajoelle 1936, niin sen jälkeen Jalmari myi haitarin isälleni.
Orkesterimuusikkona. Isä oli ostanut uuden oman pianohaitarin, Dallepe-nimisen, Fazerilta sisarensa Marian avustuksella 1931. Kemin ajalta on valokuva, jossa isä soittaa 1934 kuuden soittajan Helios-nimisessä orkesterissa. Toinen valokuva on kymmenen soittajan orkesterista, jossa hän on ainoa haitaristi, Kemin hienoimmassa ravintolassa. Kutsunnoissa hän oli 25.9.1934 Kemin sotilaspiirissä. Sotaväen hän suoritti 4.9.1935 alkaen Viipurissa, KTR 2:ssa. Sotaväki kesti 350 päivää ja sinä aikana kotiperhe oli muuttanut takaisin Alavudelle.
Isä avioitui 1938 Alavuden Sydänmaalta kotoisin olevan Hilma Pärin kanssa ja he muuttivat elokuussa Kauhajoelle Norrenan taloon asumaan. Seuraavana vuonna perhe muutti kirkolle. Töihin isä pääsi Sulho Antilan sähköliikkeeseen, jossa hän oli kahdeksan vuotta eli vuoteen 1946, poisluettuna jatkosota.
Talvi- ja jatkosodan vuodet. Talvisodan isä oli kotirintamalla sähköhuoltomiehenä, muun muassa Kauhajoen kansanopistolla toimineessa Karjalan pukutehtaassa, Hyypän asetarvikkeita valmistavassa tehtaassa ja sotasairaalassa. Talvisota päättyi maaliskuussa 1940 ja heinäkuulla tuli valtiolta lupa pitää tansseja. Tämän jälkeen ensimmäiset tanssit isä soitti Kainaston Onnelassa.
Jatkosotaan isä lähti kesäkuussa 1941 Karjalan kannakselle. Haitari oli siellä mukana. Varsinkin asemasodan aikana oli aikaa soitella ja kirjoittaa nuotteja, joita oli muilla soittajilla. Kannaksen radion korsuorkesterin 12 soittajaa oli 1942 vierailulla Kauhajoella Aronkylän suojeluskuntatalolla. Kokoonpanossa oli neljä haitaristia: Veikko Mäki, Paavo Nurmio, Kivimäki ja Oskari Ketola. Jatkosota päättyi ja isä kotiutettiin 15.11.1944.
Soittaminen jatkui Sävel-nimisessä orkesterissa, jossa soittivat Paavo Knuuttila (trumpetti), Väinö Takala (rummut), Alpo Laurila (viulu) ja Oskari Ketola (haitari). Isä soitti myös 15-vuotiaan Jorma Panulan kanssa viihde- ja tanssimusiikkia. Toisena haitaristina oli usein Heimo Kohtamäki. Iltamissa isä soitti viulisti Vieno Hakolan kanssa ja hän myös lauloi.
Oma yritys. Isä aloitti oman sähkökonekorjaamon toiminnan 1946 Aronkylässä Rinta-Hakunin tiloissa, jossa silloin asuimme. Paikka oli sivussa Aronkylän keskustasta. Niin isä vuokrasi Aarne Viitasen asepajan talosta nykyisen Kauppatien varrelta huoneen.
Isä sairastui 1941 keuhkotautiin, joka oli jo sodassa alkanut. Meidät pojat sijoitettiin pois kotoa tartuntavaaran vuoksi, Martti ja Eino äidin kotiin Alavudelle, jossa he kävivät koulua sekä minä, Aarne, menin Norrenalle Valkamankylään. Parantolapaikka Kurikan parantolasta järjestyi vasta syksyllä 1948.
Tontti Aronkylästä. Saman vuoden keväällä tuli tieto, että meille oli myönnetty rintamiestontti Aronkylästä. Rakennusluvan saanti lääninhallitukselta teetti töitä ja vasta kolmannet paperit toukokuulla 1951 hyväksyttiin. Äitini Hilma Elina osti Turjankylästä vanhan riihen, josta viisi äidin sukulaismiestä alkoi rakentaa uutta taloa.
Talo tuli elokuun loppupuolella niin valmiiksi, että voitiin muuttaa uuteen, omaan kotiin. Samaan aikaan isä tuli parantolasta kotiin asumaan, ei parantuneena, mutta sai asua kotona. Hän jatkoi yhdessä huoneessa sähkökoneiden korjausta sekä opetti taidon äidilleni ja veljilleni.
Haitaria isäni ei juurikaan kotona soitellut, paitsi jonkun kerran, kun muutama tuttu mies oli korjaamohuoneessa iltaa istumassa ja oli nautittu muutamat aperitiivit. Eräällä kerralla yhdellä miehellä oli hammassärkyä. Niinpä isä otti tongit ja he lähtivät pihalle. Takaisin tulivat ja hammas oli miehen kämmenellä ja kipu oli poissa.
Toinen tapaus oli, kun asuimme jatkosodan jälkeen Antti Filppulan tilalla Filppulankylässä. Isä tuli pimeänä syysyönä Päntäneeltä soittamasta, polkupyörällä, haitari tarakalla. Ennen kirkkoa iski joku pelko päälle, eikä uskaltanut tulla kirkon ohi, vaan lähti Aninkujan kautta kiertämään Filppulankylään. Olikohan illan isäntien tarjoilu ollut liian vahvaa?
Parantolasta tulon jälkeen ei isä enää soitellut yleisötilaisuuksissa. Kolme vuotta isä sai elää uudessa kodissa ennen kuolemaansa 16.8.1954.
Aarne Ketola
nuorin kolmesta pojasta
Runo: Tänä jouluna
Paloasemalle hälytys lauantaina Aronkylään
Kirkkovaltuusto käsitteli talousarviota ja painopistealueita
Lukijoilta: Johtajilta odotetaan parempaa kuin mitä on tarjolla
Yrittäjä ja pelimanni Oskari Ketola
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Susi söi jo toisen metsästyskoiran Kauhajoella
Auto syttyi palamaan Kantatiellä
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Itsenäisyyspäivänä viisi kunniamerkkiä kauhajokelaisille
Puistotie 25, KAUHAJOKI
Avoinna:
ma - pe 9-15
(06) 2357 100
etunimi.sukunimi(at)kauhajoki-lehti.fi
ilmoitus (at)kauhajoki-lehti.fi
toimitus(at)kauhajoki-lehti.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.