Kanadan kulmilta: Uudet tuulet riepottelevat
Kauha-Hiihto puolen vuosisadan ikään
Kauhajoki päätti Korisliigan runkosarjan voittoon
Valokuvanäyttely Kulttuuritalolla
Lukijoilta: Joulu meni ja uusi vuosi tuli!
Kadonnut mies löytyi menehtyneenä
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Poliisipartio löysi kadonneen maastosta
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Lukijoilta: Älkää satuttako omianne – pankkikassa on ihmisiä varten
Kanadan kulmilta: Uudet tuulet riepottelevat
Meillä Pohjois-Amerikassa muutosta on luvassa sekä kotona Kanadassa että naapurissamme Yhdysvalloissa isolla mitalla.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau on ilmoittanut eroavansa virastaan, kunhan puolueensa saa valituksi uuden johtajan. Tätä povataan kevääksi, kuten myös vaaleja. Samalla hän ilmoitti, että Kanadan parlamentti jää poikkeuksellisesti tauolle maaliskuun 24. päivään saakka. Tällä peliliikkeellä hän ottaa aikalisän itselleen ja puolueelleen tuleviin vaaleihin.
Suuri osa kanadalaisia on kyllästynyt pääministeriin, hänen puolueeseensa ja sen johtamaan Liberaali-NDP koalitiohallitukseen. Syitä tähän on monia. Trudeau on ohjannut Kanadaa arvopohjaisesti vasemmalle, jossa vaikutuksia on tullut tuntuvasti koalitiohallitusta pönkittävästä NDP:stä. Talous kärsii, inflaatio jyllää ja valtion velkataakka on kasvanut huimasti.
Trudeau on itse ryvettynyt useammassa isommassa ja pienemmässä kohussa ja skandaalissa, joka on saanut kanadalaiset haluamaan muutosta. Hänet myös rinnastetaan ns. woke-arvomaailmaan, jota läheskään kaikki kanadalaiset eivät kannata. Puukkoa on tullut selkään isosti myös omilta.
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump astui virallisesti uudelleen valtaan tammikuun 20. päivänä. Ajoitus on pahin mahdollinen Kanadan näkökulmasta. Sisäpoliittinen tilanne on huonossa jamassa, sillä juuri nyt maa tarvitsisi jämäkkää johtajuutta ja taitavia otteita. Tullessaan takaisin valtaan, Trump on väläytellyt jopa 25 prosentin tullimaksuja kanadalaisille ja meksikolaisille tuotteille.
Kanada ja Meksiko yhteen laskettuna muodostavat noin kolmasosan kaikesta Yhdysvaltain ulkomaankaupasta. Tapahtuessaan tämä olisi ankara isku Kanadan taloudelle, jonka ylivoimaisesti suurin kauppakumppani on Yhdysvallat. Kanadan on mielestäni korkea aika lisätä kauppaa Euroopan kanssa. Herätys Suomi, tässä tulee mielestäni iso mahdollisuus.
Kanadan hallinto jakautuu liittovaltioon, provinsseihin ja territorioihin sekä kaupunkeihin/kuntiin. Liittovaltion vastuulle kuuluu ulkopolitiikka, puolustus ja kansainväliset suhteet. Nyt, kun vallassa oleva pääministeri Trudeau ja hänen hallituksensa on käytännössä menettänyt vaikutusvaltansa, on ns. "rampa ankka", on maamme hieman kuin tuuliajolla juuri, kun Trumpin uskotaan jatkavan epätavallista ulkopolitiikkaansa Kanadaa kohtaan. Tätä tilannetta nyt koittavat provinssien päämiehet ja naiset paikata.
Ontariossa Doug Ford on ottanut koppia Trumpin tullikommenteista ja antanut samalla mitalla takaisin sanoen, että jos Yhdysvallat alkaa langettamaan moisia tulleja, niin Ontario voi esimerkiksi keskeyttää sähkön viennin Yhdysvaltoihin ja asettaa muita vastatulleja. Albertassa Danielle Smith taas on omaksunut sovittelevamman sävyn, eikä ole uhannut rajoittaa öljyn tai kaasun vientiä Yhdysvaltoihin. Smith on ollut myös aktiivinen avun antamisessa Kaliforniaa riivaaviin maastopaloihin. Sinne on lähetetty paljon henkilöstöä ja kalustoa torjumaan paloja, kuten hyvien naapurien tulisikin tehdä.
Toisin kuin Suomi, sotilaallisesti Kanada ei ole toisen maailmansodan jälkeen hoitanut leiviskäänsä puolustuksensa suhteen kovinkaan hyvin. Maa on suorastaan laiminlyönyt puolustusmenojaan 1990-luvulta eteenpäin: menot ovat olleet alle prosentista reilusti alle kahteen prosenttiin. Samaa vikaa kuin useassa muussa NATO-maassa, johon vasta nyt on alettu heräämään. Tämän on huomannut, valitettavasti oikeutetusti, myös valtaan tuleva Trump, jota hän nyt käyttää kursailematta puheissaan.
Toivon, että vältymme turhalta kauppasodalta maidemme välillä. Siitä olisi vain haittaa kaikille osapuolille, jossa Kiina ja Venäjä nauraisivat partaansa. Toivon Trumpinkin tämän lopulta vielä ymmärtävän.
Huolestuttavinta mielestäni on Trumpin kommentit, jotka kohdistuvat naapureihin, Kanadaan ja Grönlantiin/Tanskaan, ja niiden itsemääräämisoikeuteen. Vitsailuksi toivotut puheet alussa ovat harpanneet seuraavalle tasolle, kun Trump on kaatanut bensaa liekkeihin kertoen haluavansa painostaa Kanadaa taloudellisesti liittymään Yhdysvaltoihin sekä ettei sulje pois sotilaallisia voimakeinoja ottaakseen haltuunsa Grönlannin ja Panaman kanavan.
Täh? Jos presidentin virkaanastujaisten jälkeinen virallinen linja Yhdysvalloissa liittolaisiaan kohtaan on näiden päättömien puheiden mukaisia, on eteläinen naapurimme ottanut suuren loikan väärään suuntaan. Toivotaan parasta. Varaudutaan pahimpaan. Varautumisessa Kanadalla olisi paljon Suomelta opittavaa.
Lämpimin terveisin
Pinnan Pasi Kanadasta
Kanadan kulmilta: Uudet tuulet riepottelevat
Kauha-Hiihto puolen vuosisadan ikään
Kauhajoki päätti Korisliigan runkosarjan voittoon
Valokuvanäyttely Kulttuuritalolla
Lukijoilta: Joulu meni ja uusi vuosi tuli!
Kadonnut mies löytyi menehtyneenä
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Poliisipartio löysi kadonneen maastosta
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Lukijoilta: Älkää satuttako omianne – pankkikassa on ihmisiä varten
Puistotie 25, KAUHAJOKI
Avoinna:
ma - pe 9-15
(06) 2357 100
etunimi.sukunimi(at)kauhajoki-lehti.fi
ilmoitus (at)kauhajoki-lehti.fi
toimitus(at)kauhajoki-lehti.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.