JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
6440
Blogi
29.3.2025 8.30

Muis­to­kir­joi­tus: Hel­mi Vii­ta­lan muis­to elää hä­nen kir­joi­tuk­sis­saan

Äi­ti on kie­len kau­nein sana. Äi­tim­me oli myös tai­ta­va sa­nan­käyt­tä­jä, jon­ka ru­no­ja ja mui­ta kir­joi­tuk­sia oli usein Kau­ha­jo­ki-leh­des­sä­kin. Äi­ti sai ikui­sen rau­han 27.11.2024, 97-vuo­ti­aa­na.

Tein su­ru­työ­tä käy­mäl­lä läpi äi­din kir­joi­tuk­sia hä­nen pit­kän elä­män­sä ajal­ta. Vie­lä kuo­lin­vuo­teel­laan, noin puo­li­tois­ta viik­koa en­nen kuo­le­maa, hän ky­syi meil­tä lap­sil­ta, mitä ajat­te­lem­me elä­mäs­tä. Hau­ta­jais­ten muis­to­pu­hees­sa­ni hän sai it­se ker­toa kir­joi­tuk­sis­saan aja­tuk­sis­taan ja tun­teis­taan elä­män­sä eri vai­heis­sa, pai­men­ty­tös­tä elä­ke­läi­sek­si ja van­huu­den vuo­siin. Nyt hän saa myös teil­le ker­toa, mitä hän ajat­te­li elä­mäs­tä kir­joi­tuk­sis­saan, joi­ta hän on­nek­si oli tal­let­ta­nut.

Äi­ti­ni aloit­ti kir­joi­tus­har­ras­tuk­sen jo lap­se­na pai­me­nes­sa ol­les­saan. Hän ker­too sii­tä ru­nos­saan.

Pai­men­tyt­tö

Niin pit­kä oli en­nen lap­se­na pai­me­nen päi­vä,

kun ky­döl­lä leh­miä pai­men­sin ja au­rin­ko­kel­los­ta

ai­kaa mit­ta­sin.

Se toi­mi sil­loin, kun au­rin­ko pais­toi,

vaan ei mi­tan­nut ai­kaa pil­vi­sel­lä sääl­lä.

Ei ol­lut kel­loa ran­tees­sa, ei­kä kän­nyk­kää tas­kus­sa.

Oli vain eväs­tä pus­sis­sa.

Oli kir­ja, kynä ja leh­tiö pit­kien päi­vien viih­ty­nä,

sil­loin kun leh­mät kyl­läi­si­nä mä­reh­tien ma­ka­si­vat.

Oli kesä ja lin­nut lau­lui­neen, vaan vä­lil­lä päi­vä sa­tei­nen.

Kas­ki­nau­ris­ta kel­tais­ta, pai­me­nen suur­ta herk­kua,

sai syö­dä ter­vein ham­pain.

Tuli syk­sy ja kou­lu kir­joi­neen,

se va­paut­ti pai­me­nen kyl­läs­ty­neen.

Sekä jou­lu lah­joi­neen ja kuu­si­juh­la kul­tai­nen.

Nämä muis­to­ja ovat kau­kai­sen lap­suu­den.

Nuo­ruu­den ru­not hän on polt­ta­nut, hä­nen mie­les­tään ne oli­vat niin nai­i­ve­ja, lap­sel­li­sia. Löy­sin kui­ten­kin yh­den kir­joi­tuk­sen, ”Vint­ti­ka­ma­ril­le­ni”. Se ker­too nuo­ruu­den rak­kau­des­ta, joka päät­tyi su­ruun ja haa­vei­den ro­mah­ta­mi­seen, mut­ta an­toi myös kak­si iha­naa las­ta on­nen ai­heek­si äi­din sa­no­jen mu­kaan.

Maa­työt ja kar­jan­hoi­to vei­vät niin äi­din ajan, et­tei hän eh­ti­nyt kir­joit­taa aja­tuk­si­aan muis­tiin. Hän elät­ti per­het­tä isän­sä Fi­li­pun kuo­le­man jäl­keen myös om­pe­le­mal­la vaat­tei­ta ky­lä­läi­sil­le, hau­ta­sep­pe­lei­den te­ki­jä­nä ja päi­vä­mie­he­nä ky­lä­läis­ten pel­loil­la. Mei­tä lap­sia oli tuol­loin jo kol­me, pik­ku­sis­kom­me saim­me ilok­sem­me muu­ta­maa vuot­ta myö­hem­min, ja hä­nen isän­sä tuli tur­val­li­sek­si isä­puo­lek­sem­me.

Kun leh­mät lai­tet­tiin pois teu­ras­ta­mol­le vie­tä­vik­si ke­säl­lä 1982, äi­ti teki su­ru­työ­tä ku­to­mal­la suu­ren mää­rän mat­to­ja. Hän ker­too sii­tä ru­nos­saan ”Ku­to­ja”.

Ku­don rie­pu­mat­toa kir­ja­vaa, men­nei­tä muis­te­len,

kun ku­tei­ta ah­ke­rin sor­min mä mat­too­ni leik­ke­len.

Oli tuo­kin ke­säi­nen mek­ko, niin lem­peä, kuk­kai­nen,

kun kans­sa­si ju­han­nu­sil­lan mä vie­tin ke­säi­sen.

Niin al­koi yh­tei­nen tiem­me, oli ilot ja huo­let siin,

ja su­loi­nen ju­han­nus­mek­ko ar­ki­vaat­teek­si muu­tet­tiin,

ja vii­mein ku­lu­nee­na se jou­tui ku­tei­siin.

Nyt vuo­si­kym­me­niä mon­ta jo mat­kaa on kul­jet­tu,

ja elä­män mo­net vai­heet yh­des­sä ko­et­tu.

Ovat lap­set ja kau­an sit­ten ko­toa läh­te­neet,

ja suu­ren mää­rän ma­ton­ku­det­ta jäl­keen­sä jät­tä­neet.

Olen nii­tä tal­let­ta­nut vint­ti­ko­me­ron kät­köi­hin,

et­tä sit­ten ku­toa sai­sin ku­luks elä­ke­päi­vien

ma­ton kir­ja­van muis­tois­ta elon­päi­vien men­nei­den.

Pie­nen ty­tön soma nut­tu on vin­til­tä löy­ty­nyt,

ja vel­jen ruu­tu­pai­ta, vä­hän vä­ri­ään pääs­tä­nyt.

Tuos­sa pu­nai­nen tont­tu­pu­ku, ta­kaa kau­kais­ten jou­lu­jen,

se ilois­ta vä­riä an­taa se­kaan tum­mien rai­to­jen.

Näin mat­toa vaih­te­le­vais­ta mä ku­don uut­te­raan,

ja jo­kai­sen ku­teen vai­heet elän muis­tois­sa vuo­sien taa.

Kude liit­tyy ku­tee­seen, ja työ­ni jat­kuu vaan,

ja­lat tans­si­vat pol­ku­sil­la, pian mat­to­ni val­miik­si saan.

Vaan loi­mi uh­kaa­vas­ti mun työs­sä­ni ly­he­nee,

ja muis­to­jen kul­tai­set ku­teet mat­too­ni tyh­je­nee.

Van­huu­se­läk­keel­le äi­ti pää­si v. 1992. Tun­nois­taan sii­nä ti­lan­tees­sa hän ker­too kir­joi­tuk­sis­saan ”Van­huus” ja ”Elä­män il­ta”, jon­ka hän kir­joit­ti käy­ty­ään van­hain­ko­din vuo­de­o­sas­tol­la.

Van­huus

Se tuli pos­tis­sa, rus­kea kir­je­kuo­ri. Teil­le on myön­net­ty van­huu­se­lä­ke, si­säl­si vies­tin se. Van­huus -sa­naa mais­te­len, se tun­tuu pa­hal­ta; nyt­kö jo? Juu­ri äs­ken elin pa­ras­ta mie­huu­si­kää­ni, vä­ke­väs­ti, vah­vas­ti. Hoi­din ta­lout­ta, kar­jaa, lap­si­a­ni, lä­he­tin hei­dät kou­luun, iloit­sin hei­dän ilo­jaan, su­rin hei­dän su­ru­jaan. Nyt he ovat len­tä­neet pois, kuin lin­tu­ja ol­leet ois. Pesä on tyh­jä.

Ei ole kii­ret­tä enää, saa muis­tois­sa elää. Har­ras­taa, lu­kea, kir­joit­taa, teh­dä kä­si­töi­tä, jos hu­vit­taa. Saa elä­män kaa­ren ajas­sa täs­sä, mat­kas­sa ly­he­ne­väs­sä joka aa­mus­ta Luo­jaa kiit­tää. Jos ter­veyt­tä ja voi­maa riit­tää, on iloa pal­jon jäl­jel­lä vie­lä.

Elä­män il­ta

Sii­nä he le­pää­vät vuo­teil­laan, me­tal­li­kai­tei­den ym­pä­röi­mi­nä, ryp­pyi­sin kas­voin ja har­main hiuk­sin, ta­ka­na ele­tyn elä­män ta­pah­tu­mien koko kir­jo. On ol­lut on­nen ai­ko­ja, mut­ta myös vas­toin­käy­mi­siä.

En­nen niin te­hok­kai­ta työ­muu­ra­hai­sia, per­heen huol­ta­jia, keh­don kei­nut­ta­jia, na­vet­ta­po­lun as­tu­jia, ylei­sön­pal­ve­li­joi­ta, ih­mi­siä eri am­ma­teis­sa, ras­kai­den so­ta­vuo­sien san­ka­rei­ta. Nyt elä­män il­las­sa yh­tä ar­vok­kai­ta.

Joku vie­lä vir­kein sil­min elä­mää seu­rai­lee, joku sam­mu­nein ais­tein ja ai­voin, ym­pä­ril­lään hoi­to­hen­ki­löt, kii­rei­set, osaa­vat am­mat­ti­lai­set, elä­män yl­lä­pi­tä­jät, syöt­tä­jät, juot­ta­jat, lää­kit­si­jät ja puh­tau­des­ta huo­leh­ti­jat.

Kai­ken ylä­puo­lel­la kui­ten­kin hän, joka elä­män on an­ta­nut ja kut­suu sii­tä pois ikui­suu­teen, sil­loin kun ai­ka tu­lee täy­teen.

Mitä on on­ni? Äi­ti ker­too tuon ni­mi­ses­sä kir­joi­tuk­ses­saan on­nen ai­heis­taan.

On­ni koos­tuu niin pie­nis­tä asi­ois­ta. Se on aa­mu­kas­tei­sen pi­ha­nur­mi­kon kos­ke­tus jal­ko­jen al­la, se on pääs­kys­ten rie­mul­li­nen li­ver­rys tai­vaan hui­kai­se­vas­sa si­nes­sä. Saa kat­sel­la nii­den pe­sän pe­rus­ta­mis­ta ja poi­kas­ten vaa­li­mis­ta pi­ha­kei­nus­sa is­tu­en.

On­ni on seu­ra­ta kuk­kas­ten kas­vua. Hen­toi­na tai­mi­na ne ke­vääl­lä työn­ty­vät mul­las­ta, ja vä­hi­tel­len ne au­rin­gon sy­lei­lys­sä saa­vut­ta­vat täy­den vä­ri­lois­ton­sa, iha­nan ja ih­meel­li­sen.

On­ni on koti, per­he, lä­hei­set ja ys­tä­vät ym­pä­ril­lä. Myös­kin tämä ih­mi­se­lä­män syk­sy, sen jäl­jel­lä ole­va ai­ka. Sil­lä­kin on pal­jon an­net­ta­vaa. Työ­e­lä­mä on ohi, ei ole kii­ret­tä, vain ta­val­li­set ar­jen ru­tii­nit. Riit­tää, kun on tut­tua ja tur­val­lis­ta.

Saa kiit­tää Ju­ma­laa kai­kes­ta sii­tä hy­väs­tä, mitä elä­mä on an­ta­nut. Myös vas­toin­käy­mi­sis­tä, me­ne­tyk­sis­tä ja tap­pi­ois­ta. Eh­kä ne­kin ovat jo­tain opet­ta­neet. Tätä kaik­kea on mie­les­tä­ni on­ni.

Äi­ti sai on­nen viet­tää vie­lä vii­mei­sen ke­sän­sä rak­kaas­sa lap­suus­ko­dis­saan. Me lä­hei­set vie­tim­me sitä hä­nen kans­saan. Sitä oli mei­dän­kin on­ni. Kii­tos elä­mäs­tä, ra­kas äi­ti.

Sir­pa Jon­ni­nen,

Hel­mi Vii­ta­lan esi­koi­nen, äi­din­kie­le­no­pet­ta­ja

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Karhu basket -liite