Tarkistuslaskenta muutti 12 kauhajokisen aluevaaliehdokkaan äänimääriä
Kauhajoelle ja lähiseudulle etsitään valvontaeläinlääkäriä yhteistyöllä
Jokainen ihminen on runon arvoinen
Lentopallojunioreiden hienot suoritukset palkittiin sarjavoitolla
Karhun uimarit SM-masters-uinneissa
ABC:n tontilla kaksi nosturia torstaina päivällä
Palokunta sai lauantai-iltana palohälytyksen lapsiperheen kotiin
Kurosilla eletään vuoroviikoin ”hunningolla”
Kauhajokelaisyhtiö osti seinäjokelaisen Vinolan
Kauhajoen poliisiasema auki vain ajanvarauksella
Kanadan kulmilta: Hanhi, joka muni kultaisen munan
Kanadalla ja Yhdysvalloilla on pitkä yhteinen historia. Ollaan oltu parhaimmat kaverit käytännössä vuoden 1815 Gentin rauhasta saakka, ilman isompia erimielisyyksiä tai kahakoita.
Samanaikaisesti, kun Kanada itsenäistyi asteittain Briteistä, suhteet Yhdysvaltoihin kasvoivat ja kehittyivät.
Kanadalla oli keskeinen rooli NATO:n perustamisessa sekä tiivis yhteistyö Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksen suhteen Yhdysvaltojen kanssa. Kanada-USA -raja on yleensä noteerattu maailman pisimmäksi ja rauhallisimmaksi, ja oli ihan viime vuosikymmenille saakka suurelta osin valvomaton. Rautaa tälle rajalle ei olla lähetetty kummankaan toimesta. Drooneja ja valvontaa kylläkin kasvavissa määrin ihan viime vuosina: huumeet, rikolliset ja laiton maahantulo on tullut molemmille uudeksi riesaksi, vaikka onkin lukumäärältään prosentin murto-osia verrattuna Meksikon rajaan.
Kanadan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat eritoten vapaakauppasopimusten avulla kietoutuneet tiukasti toinen toiseensa, hyvänä esimerkkinä autoteollisuus. Enemmistölle USA:n osavaltioista Kanada on suurin kauppakumppani. Kokonaisuudessaan kauppa 2023 oli 1,077 biljoonaa Kanadan dollaria, josta Kanadan vienti Yhdysvaltoihin 593 miljardia ja Yhdysvaltojen vienti Kanadaan 484 miljardia. Yhdysvaltain viennistä vain 18 prosenttia menee Kanadaan, mutta Kanadan viennistä peräti 77 prosenttia Yhdysvaltoihin.
Itse perheeni kanssa ostamme kamaa jenkeistä säännöllisesti. Kuten suurin osa kanadalaisista, asumme lähellä valtakunnan rajaa, ja usein noudamme ostoksemme Minnesotan puolelta, Ryden’s rajakaupasta: lähetyskustannukset ovat monesti ilmaiset USA:n sisäisesti, ja joitakin tavaroita ei myydä suoraan Kanadaan.
Rajalla maksamme tavaroista Kanadan HST-veron 13 prosenttia, meidän versio alvista. Tämä on ollut hyvin yleistä monelle viimeiset reilut 30 vuotta. Meidän arkea, ehkäpä pian entistä?
Kanadan riippuvuus Yhdysvalloista on häkellyttävän suuri. Kanadalla on paljon kaikkea ja naapurina on maailman suurin talous. Asetelma on ollut täydellinen myyntiin Yhdysvaltoihin. Salakavala haittailmiö on kasvanut siten, että Kanadan sisäiset markkinat ovat yllättävän jäykät johtuen provinssien sääntelyistä. Tuotteet ja palvelut eivät liiku kitkattomasti provinsseista toisiin. Tyhmää.
On laskettu että Kanadan talous voisi kasvaa jopa 200 miljardia sekä laskea hintoja ja parantaa tuottavuutta, jos provinssien välisiä esteitä ja sääntelyä voitaisiin vähentää tai poistaa. Kanadalla ei ole omasta takaa kapasiteettia jalostaa omaa öljyään. Lisäksi maan oma sisäinen itään suuntautuva putkisto puuttuu kokonaan, ja länsirannikolle vievä kapasiteetti on riittämätöntä. Myös tyhmää.
On ollut liian helppoa liian pitkään tehdä kauppaa vain Yhdysvaltain kanssa. Ällistyttävä 97 prosenttia Kanadan öljyn tuotannosta myydään jenkkeihin, jossa suureksi osaksi se myös jalostetaan. Yhdysvaltain tuontiraakaöljystä 60 prosenttia tulee Kanadasta, vajaa 5 miljoonaa barrelia päivässä. Vaikka USA on nyt öljyn suhteen omavarainen, sen jalostamot ovat pääosin tehty Kanadan ja Venezuelan kaltaista raskasta raaköljyä varten ennen omaa viimevuosina rajusti kasvanutta ”fracking” tuotantomenetelmää, joka tuottaa kevyttä raakaöljyä. Omaa ja tuontiöljyä yhdistellen jalostamot tekevät isoa bisnestä maailmanlaajuisesti lopputuotteillaan.
Tästä kaikesta on kasvanut hanhi, joka on muninut kultamunia Kanadalle ja Yhdysvalloille vuosikymmeniä. Nyt näyttää siltä, että uusi presidentti, harkitsemattomasti, on sitä mieltä, että hanhi pitää tappaa ja sen sisältä löytyy vieläkin isompia rikkauksia. Tyhmä uhittelu ja uhkien täytäntöönpano on tässä sitä kultahanhen teurastusta, jota vielä kuitenkaan ei ole kokonaisuudessa onneksi tapahtunut. Se voidaan edelleen välttää.
Helmikuun ensimmäisenä päivänä kanadalaiset heräsivät, pettyivät, suuttuivat ja aloittivat keskustelun tästä kaikesta, kun tullitykillä ammuttiin ensi laukauksia ja tokaisut suvereniteettiämme vastaan toistuivat. Tähän saakka kohteliaasti seurattiin. Jotain hyvääkin on se, että Kanadan sisäisesti valokeila on vihdoinkin asioissa, joissa ne olisivat pitäneet olla jo vuosia sitten. Tämän aktivoimiseen tarvittiin leikkipihan kiusaaja ja luottamuksen luhistuminen naapuriin. Nyt on alkanut varautuminen. Moni välttää jo aktiivisesti yhdysvaltalaisten tuotteiden ja palveluiden ostoa. Sen verran jurppii.
Mielestäni nyt alkaa ylittymään se raja, jolloin pelkän oman maan etua jahdatessa tuhotaan myös paradoksaalisesti oman maan etu. Jos Yhdysvallat tekee sen virheen, että vieraannuttaa itsestään ensimmäisenä vanhat, hyvät ja luotettavat kumppaninsa, niin silloin sahatessa katkeaa myös se oksa jolla itse kököttää, ja tullaan ryminällä alas kovaa ja korkealta kivuliain seurauksin. Mikä pahinta, tässä törppöilyssä voi sama saha karata niin, että kuusi, jossa moni muukin maailmassa majailee, kaatuu ryskyen, ja kärsimystä riittää kaikille, jos arvoisa lukija sallit vertauskuvallisen vääntöni.
Eteläisessä naapurissamme on paljon haasteita ja monelle tarvittavalle muutokselle on toki tilausta. Vielä ei ole liian myöhäistä välttää todella isoja virheitä.
Hyvää kevättalvea toivoo,
Pinnan Pasi
Kanadasta
Tarkistuslaskenta muutti 12 kauhajokisen aluevaaliehdokkaan äänimääriä
Kauhajoelle ja lähiseudulle etsitään valvontaeläinlääkäriä yhteistyöllä
Jokainen ihminen on runon arvoinen
Lentopallojunioreiden hienot suoritukset palkittiin sarjavoitolla
Karhun uimarit SM-masters-uinneissa
ABC:n tontilla kaksi nosturia torstaina päivällä
Palokunta sai lauantai-iltana palohälytyksen lapsiperheen kotiin
Kurosilla eletään vuoroviikoin ”hunningolla”
Kauhajokelaisyhtiö osti seinäjokelaisen Vinolan
Kauhajoen poliisiasema auki vain ajanvarauksella