JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
2593
Blogi
9.9.2021 10.05

Olet­ko sinä kiu­saa­ja?

Kiu­saa­mi­nen on suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan syö­pä. Me ai­kui­set pi­däm­me kiu­saa­mis­ta kou­lu­jen sekä las­ten ja nuor­ten on­gel­ma­na.

Jul­ki­suu­des­sa on tuo­reim­pa­na ol­lut vii­me jou­lu­kuus­sa Hel­sin­gin Kos­ke­las­sa ta­pah­tu­nut kiu­saa­mis­ta­paus, mis­sä kol­me 16-vuo­ti­as­ta poi­kaa ki­dut­ta­mal­la ja nöy­ryyt­tä­mäl­lä mur­ha­si­vat ikä­to­ve­rin­sa. Uh­ria oli jo tätä en­nen sa­mo­jen te­ki­jöi­den toi­mes­ta kiu­sat­tu pit­kään.

Hel­sin­gin kä­rä­jä­oi­keus an­toi te­ki­jöil­le vii­me vii­kol­la ko­vat tuo­mi­ot, joi­den pi­tuus vaih­te­lee 8-10 vuo­den vä­lil­lä. Tuo­mi­tut oli­vat mie­len­ti­la­tut­ki­muk­sen mu­kaan te­koa teh­des­sään täy­des­sä ym­mär­ryk­ses­sä eli he tie­si­vät, mitä ovat te­ke­mäs­sä. He oli­vat niin sa­no­tus­ti nor­maa­le­ja kou­lu­poi­kia. Kak­si te­ki­jöis­tä oli­vat myös tun­te­neet uh­rin jo var­hais­lap­suu­des­ta saak­ka.

On pe­lot­ta­vaa aja­tel­la, mi­ten jul­mas­ti nuo­ri, ”nor­maa­li” ih­mi­nen, voi tois­ta koh­del­la. Kiu­sa­ta ja tu­ho­ta yh­den ih­mi­sen elä­män, lo­pul­li­ses­ti. Ei­vät­kä va­hin­got sii­hen jää. Kiu­saa­mis­ta tai vä­ki­val­tai­sen kuo­le­man ko­ke­neen ih­mi­sen lä­hei­set kär­si­vät yh­tä­lail­la. Lä­heis­ten ko­ke­mus on huol­ta uh­rin ko­ko­nais­ter­vey­des­tä sekä su­rua ja voi­mat­to­muut­ta.

Kiu­saa­mi­nen on iso on­gel­ma ai­kuis­ten ih­mis­ten kans­sa­käy­mi­ses­sä kai­ken­lai­sis­sa ar­jen ym­py­röis­sä - työ­pai­koil­la, va­paa-ajan­har­ras­tuk­sis­sa, jär­jes­tö­e­lä­mäs­sä ja jopa po­li­tii­kas­sa­kin. Ko­vin usein kiu­saa­mi­nen on vai­ke­am­min to­teen näy­tet­tä­vää, sil­lä ai­kui­nen ih­mi­nen saat­taa ol­la hen­ki­sen vä­ki­val­lan mes­ta­ri. Se on hauk­ku­mis­ta, här­nää­mis­tä, jul­kis­ta nöy­ryyt­tä­mis­tä, ”ka­pu­loi­den rat­tai­siin lyö­mis­tä” ja pai­nos­tus­ta, har­voin fyy­sis­tä kos­ke­mis­ta tai te­ko­ja.

Suo­mes­sa on kiu­saa­mi­son­gel­man suh­teen kum­mal­li­nen asen­neil­mas­to. Ai­kui­sel­le, kiu­saa­mis­ta ko­ke­neel­le, ih­mi­sel­le saa­te­taan sa­noa, et­tä ”kyl­lä sitä nyt vä­hän ar­vos­te­lua, kri­tiik­kiä ja pa­lau­tet­ta pi­tää kes­tää”. Va­li­tet­ta­vas­ti tätä asen­net­ta on men­nei­nä vuo­si­kym­me­ni­nä vil­jel­ty myös nii­den las­ten ja nuor­ten pa­ris­sa, jot­ka oli­si­vat tar­vin­neet ai­kui­sen tu­kea kiu­saa­mis­ta koh­da­tes­saan. Myös lain­sää­tä­jä on kun­ni­an­louk­kaus- ja muis­sa ta­pauk­sis­sa mää­ri­tel­lyt, et­tä vaik­ka­pa jul­ki­suu­den hen­ki­lön tai vir­ka­mie­hen pi­tää ”kes­tää” kiel­teis­tä pa­lau­tet­ta enem­män kuin ri­vi­kan­sa­lai­sen.

Niin, kuka mää­rit­te­lee kiu­saa­mi­sen vä­häi­syy­den? Toi­nen voi kes­tää mil­lais­ta sa­nai­lua ja hen­kis­tä pai­nos­tus­ta ta­han­sa, kun taas toi­nen voi upo­ta sy­viin syö­ve­rei­hin muu­ta­mas­ta sa­nan si­val­luk­ses­ta.

Sitä toi­voi­si, et­tei ih­mi­nen oli­si ih­mi­sel­le susi. Kun­ni­oi­te­taan toi­nen toi­si­am­me. Si­lo­te­taan hy­vil­lä sa­noil­la ja te­oil­la, re­hel­li­syy­del­lä ja ah­ke­ruu­del­la toi­nen tois­tem­me tie­tä elä­män pit­käl­lä po­lul­la. Em­me­hän ha­lua, et­tä joku ky­syy: Olet­ko sinä kiu­saa­ja?

Tuo­mas Koi­vu­nie­mi

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025