Urheilukentän penkit saivat uutta puuta
Palokunnalle hälytys Kokonkylään
Ari Auranen Etelä-Pohjanmaan lääninrovastin sijaiseksi
Niina Kiprianoff valittiin hyvinvointijohtajaksi
Maakuntapäivät koolle elokuussa
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä
Monenlaisia metallitunnelmia Nummirockissa
Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti ja kuvat
Keskiviikkona 18. kesäkuuta alkavassa Nummirockissa nähdään neljän päivän aikana lähes 50 esiintyjää. Festivaalin tuoreimmat kiinnitykset ovat Stratovarius ja Endstand. Tämän jutun lopussa arvioidaan Alestormin, Cemetery Skylinen ja Havukruunun levyt.
Nummirockiin tulonsa perui kaksi yhdysvaltalaisyhtyettä. Cattle Decapitation perui koko Euroopan kiertueensa terveyssyiden vuoksi, ja Signs Of The Swarm keikkansa ilmailualan lakkovaroituksiin vedoten. Promoottori Tero Viertola sai kiinnitettyä niiden tilalle power metal -suuruus Stratovariuksen ja hardcorejyrä Endstandin, joka toukokuussa palasi lavoille 15 vuoden tauon jälkeen.
Stratovarius esiintyi Nummirockissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1995.
– Kävi todella hyvä säkä, että tämä oli kesän ainoa vapaa viikonloppu. Nummirock on legendaarinen kotimaan festari, jossa on tänäkin vuonna metallia tosi laajalla skaalalla. Meillä on ollut aina Nummirockissa hemmetin hauskaa, ja erityisen hienoa on se, miten porukat kuuntelevat kaikkia tasapuolisesti huolimatta siitä mitä metallin lajia on lavalla, solisti Timo Kotipelto sanoi.
Alla on levyarvio kolmen Nummirockiin tulevan yhtyeen albumista.
Alestorm: The thunderfist chronicles.
Nummirockin yksi pääyhtyeistä on monelle skotlantilainen Alestorm, joka esiintyy päätöspäivänä päälavan toiseksi viimeisenä yhtyeenä. Alestorm oli Nummijärvellä vielä ”kakkoslavan tason” bändi, kun se oli vierailulla edelliskerran 2018. Yleisö sai silloin selkeästi eri tavalla aikaan villiä fiilistä kuin esimerkiksi mitä koetaan synkemmillä voimametallia tarjoavilla musiikkikeikoilla. Nyt uudenkin The thunderfist chronicles -albumin perusteella Alestorm keskittyy energiaan.
Kesäkuussa ilmestynyt levy tarjoaa jälleen paljon vaihtelevuutta. Alestorm hallitsee sen, että palaset pysyvät kappaleissa koossa, vaikka tunnelmat ja tyylit muuttuvat niissä nopeatahtisestikin. Esimerkiksi Frozen piss 2 -biisi on pääosin enemmän rockisti kuin metallisti rajuhko. Siinä on muun muassa puhallinsoittimia, pitkähkö kitarasoolo, örinälauluosuus sekä kaksi naisen herkkää melodista laulupätkää.
Biiseissä on kansanmusiikkitunnelmia esimerkiksi sitä kautta, että levyllä kuullaan viulua ja kampiliiraa. Viulu värittää soitannollisesti sopivasti Hyperion omniriftiä, joka alkaa sekä soitannollisesti että laulullisesti raskaasti. Sitten meno muuttuu siinä melodiseksi. Räväkämpi on koko kestonsa ajan Killed to death by piracy. Banana puolestaan alkaa tietyiltä osin 1990-luvun ja vuosituhannen alun metallimeiningillä, mutta sitten se muotoutuu rockpohjaiseksi. Sen ja usean muunkin kappaleen sanoituksissa on jälleen esillä merirosvoteema. Se on yksi yhtyeen tavaramerkeistä.
Cemetery Skyline: Nordic gothic.
Olin erittäin iloisesti hämmentynyt ja yllättynyt, kun kuulin uudesta suomalais-ruotsalaisesta Cemetery Skyline -bändistä. Aikaansa ovat saaneet järjestettyä yhteen solisti Mikael Stanne, rumpali Vesa Ranta, kosketinsoittaja Santeri Kallio, kitaristi Markus Vanhala ja basisti Victor Brandt. Jos mainitsee miesten nykyisiä tai entisiä bändejä, on Stanne kymmenien vuosien ajalta tuttu esimerkiksi Dark Tranquillitysta ja Hammerfallista, Ranta Sentencedistä ja The Man-Eating Treestä, Kallio Amorphiksesta, Vanhala Omnium Gatherumista ja Insomniumista sekä Brandt Dimmu Borgirista.
Bändin Nordic gothic -debyytti on ehdottomasti joitakin asteita kevyempi kuin mitä odottaisi, kun miettii bändin jäsenten historiaa. Goottimääritelmän saa kukin tehdä itse. Missään vaiheessa ei esimerkiksi solisti Stanne lähde laulussaan vetämään perinteistä goottisyvyyttä tai rajuja örinäosuuksia, eivätkä soittajat vedä painostavia tai synkkään goottiin liittyviä tyylejä. Albumin Nordic gothic -nimi on siis hämäävä. Levy on esimerkiksi enemmän vahvaa rockia kuin goottimetallia tai heviä. Levyn ostaneista Sentenced- ja Dark Tranquillity -diggareista varmasti löytyy pettyneitä, mutta viisikko luo kokonaisuuden, jonka kappaletaso on hyvä.
Kansilehtiä tutkiessa huomaa, että Stanne on tehnyt kaikki sanoitukset ja sävellysten takana ovat kitaristi Vanhala ja kosketinsoittaja Kallio. Kumpikin on tehnyt viisi sävellystä. Vastuu kahdelle eritellen on toimiva ratkaisu. Ilman levyjen kansien katsomista arvaa kosketinsoittaja Kallion sävellykseksi syvältä koskettavan When silence speaks -balladin, kun koskettimet nostetaan siinä tärkeään rooliin.
Kitaristi Vanhala saa nostaa kitarataituruuttaan esiin useammassa kappaleessa, kuten puolinopeassa In darkness -biisissä. Siinä hieno melodinen kitarasoolottelu kestää jälkipuoliskolla 40 sekuntia. Sitä seuraavasta Violent stormista pidemmän soolottelun olisi voinut jättää pois, sillä se olisi toiminut ilman sitä täysin suoraviivaisena vetona paremmin. Siinä pääosassa ovat tunteikkaat ja voimallisesti kasvavat osuudet. Siinä alkaa kolmen minuutin jälkeen luontevasti järisevä soitinvyörytys, kunnes Stanne palauttaa ilmapiirin kevyisiin melodioihin, ennen vyörytykseen paluuta. Viisiminuuttinen kappale on upea kokonaisuus.
Nordic gothic ei sisällä heikkoja kappaleita tai pettymyksiä. Kymmenien kuuntelukertojen jälkeen upeimpana kappaleena erottuu muiden yli kosketinintrolla alkava Never look back. Siinä Stannen laulun koskettavuus ja kaikki instrumentit ovat tasapainossa niin, että kappale nousee levyltä puhuttelevimmaksi.
Havukruunu: Tavastland.
Havukruunu on omaperäinen ja taitava nelikko. Kolmannen kerran Nummirockissa soittava ja suomeksi laulava yhtye määrittää tyylikseen black sekä folk metallin.
Svart Recordsin julkaisema Havukruunun neljäs albumi Tavastland on erittäin onnistunut kokonaisuus. Sanoituksia ja päälauluosuuksia huomioimatta Havukruunua ei voi luokitella rankaksi black metalliksi. Se on rankan hevin ja black metalin yhdistelmä. Ainoastaan seitsemäs kappale Kun veri sekoittuu lumeen sekä Havukruunu ja sateenvarjo menevät kokonaisuuksina pääosin black metal -kategoriaan. Pääasiassa ne tarjoavat voimallisia ja aggressiivia osuuksia, mutta niissä on myös maltillisempia väliosia ja hengähdystaukoja. Tavastland tarvitsee tuollaiset raidat. Olisi ehkä kuitenkin ollut hyvä kuulla vielä yksi noita astetta tiukempi rypistys, jossa ei ole yhtään pitkää tilutteluosuutta.
Yleisesti Havukruunu yllättää. Noin viidentoista kuuntelukerran jälkeen Tavastland antaa kiitollisia tuntemuksia. Monia saattaa yllättää sekä ensimmäisessä että viimeisessä biisissä oleva intro. Kumpikin intro luetaan vanhatunnelmaisella radioäänellä. Kanta-Hämeessä vuonna 2013 perustettu bändi kertoo, että Tavastland kertoo siitä, kuinka vuonna 1237 Hämeen maassa noustiin kapinaan Kristuksen kirkkoa vastaan, ja kuinka papit ajettiin alasti pakkaseen kuolemaan.
My miseriis fennorum -päätösbiisin puheintrossa on muun muassa hämäläisten miesten kansannousuista ja kapinoista. Jos oikein saa selvää, lausutaan Kuolematon laulunhenki -avauskappaleen alussa puolestaan näin: ”Se mikä on Suomen kansassa vanhakantaista, se on hämäläistä, mistä ja milloin he ovat tulleet, sitä he eivät vieläkään suostu kertomaan. Sillä yhtä kauan kuin taivas on seisonut paikallaan Pohjanperän yllä, yhtä kauan ovat hämäläiset olleet rotevan harvapuheisia, kankean vakaamielisiä, hartevan itsepintaisia, kestävän hitaita. Ja he vetivät henkeensä nuotiotulen savua ja sanoivat toisilleen, tällaiselta haisee vapaus.”
Intron jälkeen seitsemänminuuttisessa avausteoksessa alkaa puolirankka metalli. Sitä rakennetaan biisissä muutamalla tuimemmalla tyylillä ennen kuin alkaa blast beat -rumputulitus. Varsinainen ensimmäinen lauluosuus kuullaan kappaleessa vajaan kolmen minuutin kohdalla. Se on black metal -henkistä, mutta taustalaulut ovat melodisia.
Kuolematon laulunhenki sisältää muun muassa kitaristilta tiluttelu- ja soolo-osuuksia. Tulee tunne, että Havukruunu haluaa heti avausbiisissä esitellä monipuolisuuttaan. Havukruunu ja sateenvarjo -kolmoskappaleessa on alussa 45-50 sekuntia tiukkaa blast beat -rumputykitystä ja sitten jatkuu tykityksen päälle pitkään black metal -henkinen laulu ennen kuin tulee pehmentäviä osuuksia. Vaikka tulee yksi rauhallisampi väliosa, kuoro-osuus sekä tiluttelua, ne eivät purista pois Havukruunu ja sateenvarjo -teoksen rajuuden kokonaistuntua.
Mainittua folk-henkeä voi löytää levyltä esimerkiksi akustisen kitaran käytöllä, kuten Tavastland-nimikkokappale alkaa pitkällä akustisen kitaran osuudella.
Urheilukentän penkit saivat uutta puuta
Palokunnalle hälytys Kokonkylään
Ari Auranen Etelä-Pohjanmaan lääninrovastin sijaiseksi
Niina Kiprianoff valittiin hyvinvointijohtajaksi
Maakuntapäivät koolle elokuussa
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä