JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
8370
Kulttuuri
17.6.2025 20.00

Mo­nen­lai­sia me­tal­li­tun­nel­mia Num­mi­roc­kis­sa

Jari-Pek­ka Lai­tio-Ra­mo­ne, teks­ti ja ku­vat

Kes­ki­viik­ko­na 18. ke­sä­kuu­ta al­ka­vas­sa Num­mi­roc­kis­sa näh­dään nel­jän päi­vän ai­ka­na lä­hes 50 esiin­ty­jää. Fes­ti­vaa­lin tuo­reim­mat kiin­ni­tyk­set ovat Stra­to­va­rius ja Ends­tand. Tä­män ju­tun lo­pus­sa ar­vi­oi­daan Ales­tor­min, Ce­me­te­ry Sky­li­nen ja Ha­vuk­ruu­nun le­vyt.

Num­mi­roc­kiin tu­lon­sa pe­rui kak­si yh­dys­val­ta­lai­syh­ty­et­tä. Cat­t­le De­ca­pi­ta­ti­on pe­rui koko Eu­roo­pan kier­tu­een­sa ter­veys­syi­den vuok­si, ja Signs Of The Swarm keik­kan­sa il­mai­lu­a­lan lak­ko­va­roi­tuk­siin ve­do­ten. Pro­moot­to­ri Tero Vier­to­la sai kiin­ni­tet­tyä nii­den ti­lal­le po­wer me­tal -suu­ruus Stra­to­va­riuk­sen ja hard­co­re­jy­rä Ends­tan­din, joka tou­ko­kuus­sa pa­la­si la­voil­le 15 vuo­den tau­on jäl­keen.

Stra­to­va­rius esiin­tyi Num­mi­roc­kis­sa en­sim­mäi­sen ker­ran jo vuon­na 1995.

– Kävi to­del­la hyvä säkä, et­tä tämä oli ke­sän ai­noa va­paa vii­kon­lop­pu. Num­mi­rock on le­gen­daa­ri­nen ko­ti­maan fes­ta­ri, jos­sa on tä­nä­kin vuon­na me­tal­lia tosi laa­jal­la skaa­lal­la. Meil­lä on ol­lut ai­na Num­mi­roc­kis­sa hem­me­tin haus­kaa, ja eri­tyi­sen hie­noa on se, mi­ten po­ru­kat kuun­te­le­vat kaik­kia ta­sa­puo­li­ses­ti huo­li­mat­ta sii­tä mitä me­tal­lin la­jia on la­val­la, so­lis­ti Timo Ko­ti­pel­to sa­noi.

Al­la on le­vy­ar­vio kol­men Num­mi­roc­kiin tu­le­van yh­ty­een al­bu­mis­ta.

Ales­torm: The thun­der­fist chro­nic­les.

Num­mi­roc­kin yk­si pää­yh­ty­eis­tä on mo­nel­le skot­lan­ti­lai­nen Ales­torm, joka esiin­tyy pää­tös­päi­vä­nä pää­la­van toi­sek­si vii­mei­se­nä yh­ty­ee­nä. Ales­torm oli Num­mi­jär­vel­lä vie­lä ”kak­kos­la­van ta­son” bän­di, kun se oli vie­rai­lul­la edel­lis­ker­ran 2018. Ylei­sö sai sil­loin sel­ke­äs­ti eri ta­val­la ai­kaan vil­liä fii­lis­tä kuin esi­mer­kik­si mitä ko­e­taan syn­kem­mil­lä voi­ma­me­tal­lia tar­jo­a­vil­la mu­siik­ki­kei­koil­la. Nyt uu­den­kin The thun­der­fist chro­nic­les -al­bu­min pe­rus­teel­la Ales­torm kes­kit­tyy ener­gi­aan.

Ke­sä­kuus­sa il­mes­ty­nyt levy tar­jo­aa jäl­leen pal­jon vaih­te­le­vuut­ta. Ales­torm hal­lit­see sen, et­tä pa­la­set py­sy­vät kap­pa­leis­sa koos­sa, vaik­ka tun­nel­mat ja tyy­lit muut­tu­vat niis­sä no­pe­a­tah­ti­ses­ti­kin. Esi­mer­kik­si Fro­zen piss 2 -bii­si on pää­o­sin enem­män roc­kis­ti kuin me­tal­lis­ti ra­juh­ko. Sii­nä on muun mu­as­sa pu­hal­lin­soit­ti­mia, pit­käh­kö ki­ta­ra­soo­lo, öri­nä­lau­luo­suus sekä kak­si nai­sen herk­kää me­lo­dis­ta lau­lu­pät­kää.

Bii­seis­sä on kan­san­mu­siik­ki­tun­nel­mia esi­mer­kik­si sitä kaut­ta, et­tä le­vyl­lä kuul­laan viu­lua ja kam­pi­lii­raa. Viu­lu vä­rit­tää soi­tan­nol­li­ses­ti so­pi­vas­ti Hy­pe­ri­on om­ni­rif­tiä, joka al­kaa sekä soi­tan­nol­li­ses­ti et­tä lau­lul­li­ses­ti ras­kaas­ti. Sit­ten meno muut­tuu sii­nä me­lo­di­sek­si. Rä­vä­käm­pi on koko kes­ton­sa ajan Kil­led to de­ath by pi­ra­cy. Ba­na­na puo­les­taan al­kaa tie­tyil­tä osin 1990-lu­vun ja vuo­si­tu­han­nen alun me­tal­li­mei­nin­gil­lä, mut­ta sit­ten se muo­tou­tuu rock­poh­jai­sek­si. Sen ja use­an muun­kin kap­pa­leen sa­noi­tuk­sis­sa on jäl­leen esil­lä me­ri­ros­vo­tee­ma. Se on yk­si yh­ty­een ta­va­ra­mer­keis­tä.

Ce­me­te­ry Sky­li­ne: Nor­dic got­hic.

Olin erit­täin iloi­ses­ti häm­men­ty­nyt ja yl­lät­ty­nyt, kun kuu­lin uu­des­ta suo­ma­lais-ruot­sa­lai­ses­ta Ce­me­te­ry Sky­li­ne -bän­dis­tä. Ai­kaan­sa ovat saa­neet jär­jes­tet­tyä yh­teen so­lis­ti Mi­ka­el Stan­ne, rum­pa­li Vesa Ran­ta, kos­ke­tin­soit­ta­ja San­te­ri Kal­lio, ki­ta­ris­ti Mar­kus Van­ha­la ja ba­sis­ti Vic­tor Brandt. Jos mai­nit­see mies­ten ny­kyi­siä tai en­ti­siä bän­de­jä, on Stan­ne kym­me­nien vuo­sien ajal­ta tut­tu esi­mer­kik­si Dark Tran­quil­li­tys­ta ja Ham­mer­fal­lis­ta, Ran­ta Sen­ten­ce­dis­tä ja The Man-Ea­ting Trees­tä, Kal­lio Amorp­hik­ses­ta, Van­ha­la Om­nium Gat­he­ru­mis­ta ja In­som­niu­mis­ta sekä Brandt Dim­mu Bor­gi­ris­ta.

Bän­din Nor­dic got­hic -de­byyt­ti on eh­dot­to­mas­ti joi­ta­kin as­tei­ta ke­vy­em­pi kuin mitä odot­tai­si, kun miet­tii bän­din jä­sen­ten his­to­ri­aa. Goot­ti­mää­ri­tel­män saa ku­kin teh­dä it­se. Mis­sään vai­hees­sa ei esi­mer­kik­si so­lis­ti Stan­ne läh­de lau­lus­saan ve­tä­mään pe­rin­teis­tä goot­ti­sy­vyyt­tä tai ra­ju­ja öri­nä­o­suuk­sia, ei­vät­kä soit­ta­jat vedä pai­nos­ta­via tai synk­kään goot­tiin liit­ty­viä tyy­le­jä. Al­bu­min Nor­dic got­hic -nimi on siis hä­mää­vä. Levy on esi­mer­kik­si enem­män vah­vaa roc­kia kuin goot­ti­me­tal­lia tai he­viä. Le­vyn os­ta­neis­ta Sen­ten­ced- ja Dark Tran­quil­li­ty -dig­ga­reis­ta var­mas­ti löy­tyy pet­ty­nei­tä, mut­ta vii­sik­ko luo ko­ko­nai­suu­den, jon­ka kap­pa­le­ta­so on hyvä.

Kan­si­leh­tiä tut­kies­sa huo­maa, et­tä Stan­ne on teh­nyt kaik­ki sa­noi­tuk­set ja sä­vel­lys­ten ta­ka­na ovat ki­ta­ris­ti Van­ha­la ja kos­ke­tin­soit­ta­ja Kal­lio. Kum­pi­kin on teh­nyt vii­si sä­vel­lys­tä. Vas­tuu kah­del­le eri­tel­len on toi­mi­va rat­kai­su. Il­man le­vy­jen kan­sien kat­so­mis­ta ar­vaa kos­ke­tin­soit­ta­ja Kal­li­on sä­vel­lyk­sek­si sy­väl­tä kos­ket­ta­van When si­len­ce spe­aks -bal­la­din, kun kos­ket­ti­met nos­te­taan sii­nä tär­ke­ään roo­liin.

Ki­ta­ris­ti Van­ha­la saa nos­taa ki­ta­ra­tai­tu­ruut­taan esiin use­am­mas­sa kap­pa­lees­sa, ku­ten puo­li­no­pe­as­sa In dark­ness -bii­sis­sä. Sii­nä hie­no me­lo­di­nen ki­ta­ra­soo­lot­te­lu kes­tää jäl­ki­puo­lis­kol­la 40 se­kun­tia. Sitä seu­raa­vas­ta Vi­o­lent stor­mis­ta pi­dem­män soo­lot­te­lun oli­si voi­nut jät­tää pois, sil­lä se oli­si toi­mi­nut il­man sitä täy­sin suo­ra­vii­vai­se­na ve­to­na pa­rem­min. Sii­nä pää­o­sas­sa ovat tun­teik­kaat ja voi­mal­li­ses­ti kas­va­vat osuu­det. Sii­nä al­kaa kol­men mi­nuu­tin jäl­keen luon­te­vas­ti jä­ri­se­vä soi­tin­vyö­ry­tys, kun­nes Stan­ne pa­laut­taa il­ma­pii­rin ke­vyi­siin me­lo­di­oi­hin, en­nen vyö­ry­tyk­seen pa­luu­ta. Vii­si­mi­nuut­ti­nen kap­pa­le on upea ko­ko­nai­suus.

Nor­dic got­hic ei si­säl­lä heik­ko­ja kap­pa­lei­ta tai pet­ty­myk­siä. Kym­me­nien kuun­te­lu­ker­to­jen jäl­keen upeim­pa­na kap­pa­lee­na erot­tuu mui­den yli kos­ke­ti­nint­rol­la al­ka­va Ne­ver look back. Sii­nä Stan­nen lau­lun kos­ket­ta­vuus ja kaik­ki inst­ru­men­tit ovat ta­sa­pai­nos­sa niin, et­tä kap­pa­le nou­see le­vyl­tä pu­hut­te­le­vim­mak­si.

Ha­vuk­ruu­nu: Ta­vast­land.

Ha­vuk­ruu­nu on oma­pe­räi­nen ja tai­ta­va ne­lik­ko. Kol­man­nen ker­ran Num­mi­roc­kis­sa soit­ta­va ja suo­mek­si lau­la­va yh­tye mää­rit­tää tyy­lik­seen black sekä folk me­tal­lin.

Svart Re­cord­sin jul­kai­se­ma Ha­vuk­ruu­nun nel­jäs al­bu­mi Ta­vast­land on erit­täin on­nis­tu­nut ko­ko­nai­suus. Sa­noi­tuk­sia ja pää­lau­luo­suuk­sia huo­mi­oi­mat­ta Ha­vuk­ruu­nua ei voi luo­ki­tel­la ran­kak­si black me­tal­lik­si. Se on ran­kan he­vin ja black me­ta­lin yh­dis­tel­mä. Ai­no­as­taan seit­se­mäs kap­pa­le Kun veri se­koit­tuu lu­meen sekä Ha­vuk­ruu­nu ja sa­teen­var­jo me­ne­vät ko­ko­nai­suuk­si­na pää­o­sin black me­tal -ka­te­go­ri­aan. Pää­a­si­as­sa ne tar­jo­a­vat voi­mal­li­sia ja ag­g­res­sii­via osuuk­sia, mut­ta niis­sä on myös mal­til­li­sem­pia vä­li­o­sia ja hen­gäh­dys­tau­ko­ja. Ta­vast­land tar­vit­see tuol­lai­set rai­dat. Oli­si eh­kä kui­ten­kin ol­lut hyvä kuul­la vie­lä yk­si noi­ta as­tet­ta tiu­kem­pi ry­pis­tys, jos­sa ei ole yh­tään pit­kää ti­lut­te­luo­suut­ta.

Ylei­ses­ti Ha­vuk­ruu­nu yl­lät­tää. Noin vii­den­tois­ta kuun­te­lu­ker­ran jäl­keen Ta­vast­land an­taa kii­tol­li­sia tun­te­muk­sia. Mo­nia saat­taa yl­lät­tää sekä en­sim­mäi­ses­sä et­tä vii­mei­ses­sä bii­sis­sä ole­va int­ro. Kum­pi­kin int­ro lu­e­taan van­ha­tun­nel­mai­sel­la ra­di­oää­nel­lä. Kan­ta-Hä­mees­sä vuon­na 2013 pe­rus­tet­tu bän­di ker­too, et­tä Ta­vast­land ker­too sii­tä, kuin­ka vuon­na 1237 Hä­meen maas­sa nous­tiin ka­pi­naan Kris­tuk­sen kirk­koa vas­taan, ja kuin­ka pa­pit ajet­tiin alas­ti pak­ka­seen kuo­le­maan.

My mi­se­riis fen­no­rum -pää­tös­bii­sin pu­heint­ros­sa on muun mu­as­sa hä­mä­läis­ten mies­ten kan­san­nou­suis­ta ja ka­pi­nois­ta. Jos oi­kein saa sel­vää, lau­su­taan Kuo­le­ma­ton lau­lun­hen­ki -avaus­kap­pa­leen alus­sa puo­les­taan näin: ”Se mikä on Suo­men kan­sas­sa van­ha­kan­tais­ta, se on hä­mä­läis­tä, mis­tä ja mil­loin he ovat tul­leet, sitä he ei­vät vie­lä­kään suos­tu ker­to­maan. Sil­lä yh­tä kau­an kuin tai­vas on sei­so­nut pai­kal­laan Poh­jan­pe­rän yl­lä, yh­tä kau­an ovat hä­mä­läi­set ol­leet ro­te­van har­va­pu­hei­sia, kan­ke­an va­kaa­mie­li­siä, har­te­van it­se­pin­tai­sia, kes­tä­vän hi­tai­ta. Ja he ve­ti­vät hen­keen­sä nuo­ti­o­tu­len sa­vua ja sa­noi­vat toi­sil­leen, täl­lai­sel­ta hai­see va­paus.”

Int­ron jäl­keen seit­se­män­mi­nuut­ti­ses­sa avaus­te­ok­ses­sa al­kaa puo­li­rank­ka me­tal­li. Sitä ra­ken­ne­taan bii­sis­sä muu­ta­mal­la tui­mem­mal­la tyy­lil­lä en­nen kuin al­kaa blast beat -rum­pu­tu­li­tus. Var­si­nai­nen en­sim­mäi­nen lau­luo­suus kuul­laan kap­pa­lees­sa va­jaan kol­men mi­nuu­tin koh­dal­la. Se on black me­tal -hen­kis­tä, mut­ta taus­ta­lau­lut ovat me­lo­di­sia.

Kuo­le­ma­ton lau­lun­hen­ki si­säl­tää muun mu­as­sa ki­ta­ris­til­ta ti­lut­te­lu- ja soo­lo-osuuk­sia. Tu­lee tun­ne, et­tä Ha­vuk­ruu­nu ha­lu­aa heti avaus­bii­sis­sä esi­tel­lä mo­ni­puo­li­suut­taan. Ha­vuk­ruu­nu ja sa­teen­var­jo -kol­mos­kap­pa­lees­sa on alus­sa 45-50 se­kun­tia tiuk­kaa blast beat -rum­pu­ty­ki­tys­tä ja sit­ten jat­kuu ty­ki­tyk­sen pääl­le pit­kään black me­tal -hen­ki­nen lau­lu en­nen kuin tu­lee peh­men­tä­viä osuuk­sia. Vaik­ka tu­lee yk­si rau­hal­li­sam­pi vä­li­o­sa, kuo­ro-osuus sekä ti­lut­te­lua, ne ei­vät pu­ris­ta pois Ha­vuk­ruu­nu ja sa­teen­var­jo -te­ok­sen ra­juu­den ko­ko­nais­tun­tua.

Mai­nit­tua folk-hen­keä voi löy­tää le­vyl­tä esi­mer­kik­si akus­ti­sen ki­ta­ran käy­töl­lä, ku­ten Ta­vast­land-ni­mik­ko­kap­pa­le al­kaa pit­käl­lä akus­ti­sen ki­ta­ran osuu­del­la.

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025