Seitsemän kauhajokelaista MHY-valtuustoon
Kaupunki myy puuta Päntäneeltä
Järjestyksenvalvojan töniminen ja kuristaminen toi sakot
Kauhajoki hyvässä vauhdissa maakunta- ja nuorisoviestissä
Valkoisella Puulla on toimintaa kolmessa kaupungissa
Kadonnut mies löytyi menehtyneenä
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Susi söi jo toisen metsästyskoiran Kauhajoella
Poliisipartio löysi kadonneen maastosta
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Kirjoittaja ottaa kantaa jätenmaksujen nousuun.
Lukijoilta: Jätemaksut nousevat ja valinnanvapaus katoaa
Jätehuolto ei ole rakettitiedettä – jo vuonna 2021, kun lakia peukaloitiin, oli selvää, ettei kyse ollut ympäristöstä, vaan haiskahtavasta, mädäntyneestä politiikasta.
Voin todeta: Mitä minä sanoin mediassa jo vuonna 2021? Jo silloin korostin, että kierrätys tulisi kärsimään ja hinnat karkaamaan pilviin.
Nyt hinnankorotukset iskevät meihin kuluttajiin Botniaroskin alueella. Sen sijaan että Botniarosk tekisi yhteistyötä paikallisten ympäristöyritysten kanssa, uudistaisi toimintaansa tai luopuisi sellaisista osa-alueista, joissa se ei ole hyvä, yritys pysyy itsepintaisesti ja vallanhimoisesti linjallaan: ”Me tiedämme parhaiten ja hoidamme kaiken itse.”
Botniarosk, alueellinen kunnallinen jäteyhtiö, ottaa nyt kokonaisvastuun alueen jätehuollosta, käyttää hyväkseen monopoliasemaansa ja nostaa hintoja rajusti. Meillä yksityishenkilöillä ei ole vaihtoehtoja – meidän on vain maksettava kiltisti.
Yrityksillä sen sijaan ei ole syytä huoleen. Niiden jätehuolto tulee halvemmaksi, koska ne voivat edelleen käyttää paikallisia ympäristöyrityksiä. Vain tavalliset asukkaat kärsivät uusista säännöistä, kun taas yritykset jatkavat älykkäämpien ja kustannustehokkaampien ratkaisujen käyttöä.
Kuinka tähän päädyttiin? Marinin hallituksen läpi ajama uusi jätelaki loi järjestelmän, jossa kunnalliset jäteyhtiöt, kuten Botniarosk, saavat vallan. Kilpailu katosi heti, paikalliset ympäristöyritykset ajettiin ulos markkinoilta lain astuttua voimaan, ja samojen palvelujen hinnat nousivat nopeasti.
Aiemmin paikalliset yritykset pystyivät tarjoamaan saman palvelun kaikille, asuinpaikasta riippumatta, kohtuullisin hinnoin ja selkein eduin niille, jotka lajittelivat ja kierrättivät. Nyt Botniarosk on ottanut vallan ja kieltäytyy tarjoamasta enää samanlaista palvelua meille maaseudulla asuville. Lajittelusta on lisäksi tullut kalliimpi vaihtoehto. Itse lajittelin jätteeni seitsemään eri astiaan, mutta koska en asu taajamassa, en enää saa mitään palvelua.
Kuinka kauan poliitikot sulkevat silmänsä? Kysymys kuuluu: Kuinka kauan poliitikot ja virkamiehet aikovat pitää kiinni vanhentuneesta päätöksestä – päätöksestä siirtää vastuu? Kuinka pitkälle he ovat valmiita menemään sulkiessaan silmänsä ja pakottaessaan meidät asukkaat maksamaan korkeampia kustannuksia huonommasta järjestelmästä, jossa palvelut ovat heikompia ja ympäristövaikutukset suuremmat?
Laki on selkeä: kunnalla on vastuu jätehuollosta, ei kunnallisella jäteyhtiöllä.
Poliitikoilla on vaihtoehto. Me asukkaat saamme nyt vuodenvaihteessa uudet, järkyttävät jätemaksujen korotukset. Mutta näin ei tarvitse olla. Kunta voi ottaa vastuun takaisin, murtaa jätemonopolin ja palauttaa meille asukkaille sekä valinnanvapauden että alhaisemmat kustannukset. Samalla se voi helposti noudattaa omaa ilmasto- ja kestävän kehityksen suunnitelmaansa.
On kunnan tehtävä huolehtia siitä, että kustannukset katetaan maksuilla, että valta pysyy jätelautakunnalla ja että laissa sallitut kohtuulliset voitot jäävät lautakunnan haltuun ja palautuvat kuluttajille. Jätelautakunta voi valvoa toimintaa ja varmistaa, että palvelut ovat saatavilla.
Työn suorittajan tulisi olla jätelautakunnan kilpailuttama. Jotta kustannukset pysyisivät kohtuullisina ja palvelutaso korkeana, kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti. Kunnalliset jäteyhtiöt ja ympäristöyritykset tulee asettaa samalle pelikentälle – näin ne joutuvat automaattisesti yhteistyöhön tai jatkavat kilpailua loputtomasti. Riippumatta siitä, kumpi toteutuu, ympäristö ja asukkaat voittavat
Mitä poliitikot sanovat? Onko heillä tahtoa ja rohkeutta kantaa vastuunsa ja toimia? Vai jatkavatko he vastuusta pakoilua ja antavat hienojen ympäristösuunnitelmien jäädä pelkiksi tyhjiksi sanoiksi? Kysymys on tärkeä, erityisesti nyt, kun tyhjä puhe ja greenwashing eli ”viherpesu” ovat arkipäivää. Tämä toimii myös hyvänä kompassina kunnallisvaaleissa.
Vaihtoehtoja on päättäjille tarjolla – kysymys kuuluu: Onko meitä johtamassa toimettomia viherpesijöitä, jotka hyväksyvät suunnitelmia vain puheissa, vai määrätietoisia poliitikkoja, jotka myös toteuttavat sen, mitä ovat kauniisti päättäneet?
Turhautunut asukas, joka ei saa lajitella,
mutta maksaa mukisematta,
Rasmus Sigg
Seitsemän kauhajokelaista MHY-valtuustoon
Kaupunki myy puuta Päntäneeltä
Järjestyksenvalvojan töniminen ja kuristaminen toi sakot
Kauhajoki hyvässä vauhdissa maakunta- ja nuorisoviestissä
Valkoisella Puulla on toimintaa kolmessa kaupungissa
Kadonnut mies löytyi menehtyneenä
Rahikkatie poikki usean auton onnettomuuden vuoksi
Susi söi jo toisen metsästyskoiran Kauhajoella
Poliisipartio löysi kadonneen maastosta
Viiden auton kolari Rahikkatiellä
Puistotie 25, KAUHAJOKI
Avoinna:
ma - pe 9-15
(06) 2357 100
etunimi.sukunimi(at)kauhajoki-lehti.fi
ilmoitus (at)kauhajoki-lehti.fi
toimitus(at)kauhajoki-lehti.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.