Palokunnalle hälytys Kokonkylään
Ari Auranen Etelä-Pohjanmaan lääninrovastin sijaiseksi
Niina Kiprianoff valittiin hyvinvointijohtajaksi
Maakuntapäivät koolle elokuussa
Toro Naranja -ravintola lopetti
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä
Kaskisissa vuonna 1995 perustetulta Saralta ilmestyi Hallava-albumi. Bändi esiintyy Nummirockissa ensimmäisen kerran juhannuksena. Kuva: Tiina Routamaa
Tiina Routamaa
Levyarvioissa muun muassa Saran ja Klamydian uutukaiset
Jari-Pekka Laitio-Ramone, teksti
Tässä jutussa arvioidaan neljä äskettäin julkaistua albumia. Ne ovat Nummirockiin ensimmäisen kerran tulevan Saran, Klamydian, Esa Elorannan ja Black Devils With Ile Kallio & Janne Louhivuoren. Kallio lukeutuu Hurriganesin perustajajäseniin. Louhivuori soitti yhtyeessä 1980-luvulla.
SARA: HALLAVA.
Kaskisissa vuonna 1995 perustettu Sara on esiintynyt useamman kerran Kauhajoella, mutta nyt se nousee Kauhajoella vasta ensimmäisen kerran Nummirock-juhannusfestivaalin lavalle. Saran vaihtoehtometallissa ja -rockissa pääpainopiste on ollut jo kauan industrial metal. Kymmenen albumia tehnyt yhtye ei ole ollut pitkään aikaan musiikissaan niin suoraviivainen kuin alku-urallaan. Silloin se työsti muun muassa nu metallia.
Saran Hallava-uutuusalbumilla noin 50 ensimmäisen sekunnin aikana kuullaan vain kosketinääniä, jos stereon äänet asettaa kovalle, mutta silloinkin ääniä tuodaan julki tiputellen. Sitten särähtää eetteriin helikopterin jyrinää, joka tavallaan intron jälkeen aloittaa albumin. Silloin tuleva rankempi osuus kestää noin 30 sekuntia, kunnes laulaja-kitaristi Joa Korhonen alkaa valloittaa äänialaa. Jos ei huomioi teoksen alkua, vaihtelevat tunnelmat yli viisiminuuttisessa Hyvästi kapteeni -avausbiisissä samantyylisesti kuin monessa muussakin kappaleessa. Se on taitavaa ja tavallaan hämmentävää, miten Sara onnistuu välttämään pahimmat toistokarikot. Se oli hyvä ratkaisu, että nopeammin alkava Valtameri ovella -biisi on toisena. Se on muutenkin erityyppinen kuin Hyvästi kapteeni. Siinä on enemmän esillä elektropuolta ja se on kokonaisuutena rajumpi.
Se on loistava ratkaisu, että sähäkkä Anhedomia on sijoitettu yhdeksän kappaleen Hallavan keskelle eli viidenneksi. Anhedomia on ensimmäiset 2,5 minuuttia sähikäinen, joka saa kuulijan tuntemaan suurta virtaa, ja väliosan jälkeen se palaa samaan meininkiin. Kyseisen kappaleen virtapiikki ei todellakaan tarkoita sitä, että levyn yleinen tunnelmallisempi ote olisi huono asia. Korhosen säveltämä ja sanoittama Hallava on todellakin levy, joka on tarkoitettu kuunneltavaksi kokonaisuutena. Bändin yksi vahvuus on se, kuinka se saa tuotua musiikkinsa vankemmat sävyt jostakin syvältä. Joillekin kuulijoille Saran osittainen heikkous on ollut ja on se, että Korhosen ääni on melko hento. Siksi on hyvä, että CD:n kansiin on painettu sanoitukset. Esimerkiksi hienossa ja rauhallisesti etenevässä Ikuisesti-seiskakappaleessa Korhosen laulu katoaa helposti kaiken muun alle. Toisaalta Korhosen laulu on tärkeä osa yhtyeen tyyliä.
Lumo-biisiin Sara on sisällyttänyt viittauksia legendaarisen Musta Paraati -yhtyeen Peilitalossa-albumin nimikkokappaleeseen. Mustan Paraatin Peilitalossa on rajumpi, mutta se sisältää myös rauhaisampia osioita niin kuin on Saran Lumossa. Siitäkin löytyy kuitenkin energisiä hetkiä.
KLAMYDIA: MÖRKÖ KONEISTOSSA.
Klamydia on jatkanut uskollisesti punkpolulla jo 37 vuoden ajan. Mörkö koneistossa on vaasalaismiehistön 21. studioalbumi. Kokonaisuus on parempi kuin vuonna 2021 julkaistu edellinen studiotäyspitkä eli Hiljainen pöytä läheltä orkesteria. Keikoilla pitkään soittanut Silttu Sillanpää on nyt vakijäsen. Levyllä häneltä ja/tai Jari "Jakke" Heliniltä kuullaan yllättävän useassa kappaleessa kitarasooloja, kuten Sikasiipeen-biisissä. Helin ja solisti Vesa "Vesku" Jokinen ovat tehneet kaikki sävellykset ja Jokinen yhtä huomioimatta sanoitukset. Klamydian rumpali on Jaken veli Pasi Helin ja basisti Sami ”Severi” Kohtamäki.
Mörkö koneistossa -levyllä kuullaan Unelmat vahvat -kappaleessa saksofoneja ja trumpettia. Torvet värittävät biisiä muun muassa heti alkupuolella ja soolona väliosissa. Siinä Jokinen tuo tekstissään esiin esimerkiksi asioita, ettei toivoa saa kadottaa, miten vihaaminen on voinut kuluttaa ja kuinka unelmista kannattaa pitää kiinni. Torvet olisi voinut ottaa mukaan pariin muuhunkin kappaleeseen. Muuttumaton-biisissä on mukana viulisteja hienovaraisesti. Ne eivät tuo kappaleeseen isoa lisäarvoa ennen loppuosaa.
Into hirveä -aloitusbiisissä kerrotaan kymmenvuotiaasta pojasta, joka soittaa muiden poikien kanssa muun muassa Pelle Miljoonaa. Kappale on hyvä, mutta ”Sehän svengas niin kuin nelikulmainen rengas.” -kertosäe on levyn kömpelöintä osastoa. Kappaleen lopussa paljastuu, että Vesku muistelee todennäköisesti alussa lapsuuttaan, kun lopussa palataan tämänhetkiseen tilanteeseen. Klamydiakin on osaltaan innostanut soittamisen pariin ison määrän lapsia ja nuoria.
Livesettiin voi hyvin päätyä Hauras silta. Se kertoo esimerkiksi siitä, miten ihmisen pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa. Samoin siinä on sanomaa on digilaitteiden luomasta orjuudesta, joka kasvattaa paineita ja huomionhakuisuutta. Sanoituksissa sen voi tulkita yhtenä asiana johtavan eroon.
Yksi vahvin kappale on Old punks never die. Vesku Jokinen käyttää siinä tulkintatapojaan monipuolisesti. Edelleenkään solisti ei ole perinteisessä mielessä laulaja vaan enemmän oman tiensä tulkitsija. Juuri Old punks never die alleviivaa sitä.
Mörkö koneistossa on pitkälti puolinopeaa punkkia. Suoraviivaisin on Viimeinen rukous, joka olisi kannattanut sijoittaa levyn keskivaiheille tuomaan vaihtelua. Kokonaisuuteen olisi mahtunut toinenkin ripeä teos ja myös yksi hidas biisi, jollaisia Klamydia on urallaan tehnyt onnistuneesti. Julkaisuun on panostettu. Kansista löytyy paljon kuvia ja Juho Juntusen taidetta. Bonuksena on 17 kappaleen Timanttinen keikka, hemmot -livelevy, joka laitettiin ulos myös omana julkaisunaan vuonna 2023. Sen biisit on nauhoitettu kesäfestareilla vuonna 2022. Mukana ovat muun muassa 1990-luvun biisit Pala rauhaa, Tango delirium ja Vaatteet pois sekä myöhemmin ilmestyneistä teoksista Pohjanmaalla, Pyyntö ja Rakas hullu.
ESA ELORANTA: KAIKKI SE VALO.
Esa Elorannan ensimmäinen soolosingle ilmestyi vuonna 1982, mutta sitten hän siirtyi esimerkiksi Riff Raff -hevibändin laulajaksi ennen kuin päivänvalon näki Garbo-poprockyhtye. Garbolta ilmestyi viisi albumia vuosina 1986-94. Bändi hajosi sitten noin kymmeneksi vuodeksi. Tällä vuosituhannella siltä ovat ilmestyneet albumit Kruunaa ja klaavaa (2005) sekä Viisasten kivi (2023). Garbon tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat Lady huhtikuu, Poika julman maan ja Pysäkki.
Garbon johtohahmon eli oululaislähtöisen Elorannan ensimmäinen sooloalbumi ilmestyi vuonna 1991. Nyt niitä on pihalla kymmenisen. Kun Emsälö Musicin julkaisemaa Kaikki se valo -uutukaista vertaa vaikka Elorannan kolmeen edelliseen sooloalbumiin, on Kaikki se valo niistä monipuolisin. Tervetuloa kirkkoon -avausraita on vähän yllättävä. Nopeahko kappale vie kuulijan metsään, jossa lähteen vesi on ehtoollisviini. Biisin joissakin osuuksissa voisi tulkita olevan mukana gospelhenkeä, mutta se on kuulijasta kiinni, että onko kyse oikeasta uskonnollisuudesta vai enemmän kunnioituksesta luontoa kohtaan. Yksi osuus on: ”Tervetuloa kirkkoon, tääl ei kukaan saarnaa. Täällä penkit on puuta, havua ja kaarnaa. Tääl ei kukaan piittaa sun synneistäsi. Tääl ei kukaan kertaa sun virheitäs.” Matti Paatelman kosketintaituruus on Tervetuloa kirkkoon -kappaleessa tärkeässä osassa.
Tervetuloa kirkkoon on tiivistahtisena pidetty neliminuuttinen poprockraita toisin kuin erittäin hidas on esimerkiksi Rakastan varjojasi -tunnelmointi, jonka Eloranta aloittaa akustisella kitaralla. Yli kuusiminuuttisessa biisissä on muun muassa puhemaisia osuuksia. Toisaalta ne toimivat, mutta toisaalta niistä pitkittynein on vähän teennäinen. Kappaleen on sanoittanut Mari Danakas. Danakasin ja Elorannan yhteisteksti on Sinussa on meri. Eloranta on tehnyt muut sanoitukset ja kaikki sävellykset. Hän on säveltänyt ja sanoittanut useat sooloalbuminsa yksin.
Eloranta-fanit kokevat yllätyksen Sinussa on meri -kakkosbiisin alussa, sillä silloin ja myöhemminkin sitä värittää saksofonillaan Jone Takamäki. Se on yllätys, koska puhallinsoittimia ei ole totuttu kuulemaan Elorannan albumeilla. Saksofoni tuo herkän lisäelementin tunnelmalliseen Pudotaan-veisuun. Siinä sävellys, sanoitus ja sovitus soljahtavat erityisen hienosti kokonaisuutena kohdilleen. Kappaleessa aaltomaisesti vaihtelevat todella hitaat ja pikkaisen nopeatempoisemmat osuudet. Toivottavasti Pudotaan päätyy miehen keikkasettiin.
Esa Elorannan ääni sopii poikkeuksellisen hienosti herkistelykappaleisiin. Miehen äänen rosoisuus tuo niihin aivan erilaista särmää, kun vertaa 95 prosenttiin muista mieslaulajista. Elorannan sooloalbumeilta löytyy iso määrä herkistelybiisejä, kuten hänen edellisellä Bensaa ja kahvia -albumilla (2020) sellaisia ovat nimikkokappale, Kasvukipuja, Mun rakkauteni, Pienin askelin ja Mä löydän sut vielä.
Sen ja tämän uuden albumin välissä ilmestyivät Elorannan ja Marko Haaviston Kymmenen miljoonaa -levy (2022) ja Garbon Viisasten kivi (2023). Pelle Miljoonan ja hänen kokoonpanojensa kappaleita sisältävä coverlevy ei ollut kovin onnistunut.
BLACK DEVILS WITH ILE KALLIO & JANNE LOUHIVUORI: HOOKED.
Näin Black Devils -yhtyeen esiintyvän Ilkka ”Ile” Kallion ja Janne Louhivuoren kanssa Seinäjoen Rytmikorjaamolla syyskuussa 2024. Silloin oli mahtava ja tavallaan kiitollinen fiilis siitä, että suomalainen Black Devils on saanut houkuteltua mukaan Hurriganesin perustajajäseniin lukeutuvan Kallion ja Hurriganesissa 1980-luvulla soittaneen Louhivuoren. Kallio sanoi minulle ennen keikkaa, että hän oli vuoteen 2016-17 asti kieltäytynyt kohteliaasti aina, kun häntä oli pyydetty ulkopuolisten Hurriganes-juttuihin. Miehen pään käänsi se, että miten mainion fiiliksen Louhivuori oli löytänyt Black Devils -trion eli rumpali-laulaja JP Kakkolan, kitaristi Matti Kähkösen ja basisti Tero Salmisen kanssa.
Hooked-levyllä yhteistä hauskanpitoa korostaa osuvasti muun muassa kymmenes biisi Havin' fun, jonka sävelsivät Hurriganesin viimeisen levyn eli Tsugu wayn (1977) aikoihin Remu Aaltonen, Cisse Häkkinen ja Ile Kallio. Black Devilsin JP Kakkolan lähivuosina sanoittama alle 2,5 minuuttinen Havin' fun on rentoa ja hauskaa fiilistelyä ilman huolenhäivää, toisin kuin oli Hurriganesilla tunnelma viitoslevyn nauhoitusten aikana.
Black Devils ei ole todellakaan Hurriganes-kopio: sillä on samantyyppinen asenne, mutta päivitettynä. Toki nykyajan studiossa saa erilaisen soundin ja nauhoitukset kuin 40-50 vuotta sitten, ja se on hieno juttu. Samalla rock'n'roll-maailma ja etenkin Hurriganes-fanit saavat olla iloisia tästä Hooked-julkaisusta. Levyltä ensimmäisenä singlenä lohkaistiin levyn keskivaiheille sijoitettu An awful crime, jonka Hurriganes julkaisi ”vain” Sixteen golden greats -kokoelmalla vuonna 1976. Kallio kirjoitti biisin silloin Aaltosen ja Häkkisen kanssa. Hooked-levyltä löytyvä versio on alkuperäistä rauhaisampi. Heti sen alkuun on lyöty uusia koukkuja ja laulu alkaa vasta 50 sekunnin jälkeen.
Pääosin musiikki on arkistojen kätköistä, mutta esimerkiksi levyn avauskappaleena kuultava Rich man's daughter on Louhivuoren ja Richard Stanleyn eli Mister X:n lähivuosien yhteistuotantoa. Rockaavassa biisissä tempo on pääosin puolirauhaisa. Soittimet ja soittajien taituruus pääsevät siinä selkeästi esiin rumpali huomioiden. Siinä on muun muassa Louhivuoren puolen minuutin soolottelu.
Yllättäen toisena kuullaan I saw her standing there -biisi, joka on nopeatempoisempi kuin yli 60 vuotta aiemmin nauhoitettu alkuperäisversio eli Beatlesin Please please me -debyyttialbumin avauskappale. Ryhmä on saanut coveriinsa hyvän fiiliksen ja 2,42 minuuttia kestävä rykäisy on todellakin kunniaa Beatlesille tekevä. Hurriganesis-kaksikosta Louhivuori soittaa siinä sähköistä ja Kallio akustista kitaraa.
Yli 40-minuuttia kestävän levyn kansiin on merkitty tiedot hyvin ja tarkasti, kuten miten biisisikohtaisesti jakautuvat Kallion ja Louhivuoren soitto-osuudet. Esimerkiksi Shakin' all over -coverin kohdalla on merkitty, että Ile Kallio soittaa sen toisen soolon. Kuulija voi yllättyneenä lukea vaikka senkin tiedon, että kuka on Motorway-biisin solisti. Tatu Mannbergin tekemän kappaleen laulaa Black Devils -jätkistä kitaristi Kähkönen. Siinä on muun muassa vimmaisuutta ja asennetta, joka tuo mieleen Melrosen. Sitä toki on osassa muissakin teoksista.
Päätöskappale on täynnä kielisoitinten vahvaa juhlaa ja haikeaa tunnelmaa. Rauhaisa instrumentaali on Remu Aaltosen säveltämä.
Palokunnalle hälytys Kokonkylään
Ari Auranen Etelä-Pohjanmaan lääninrovastin sijaiseksi
Niina Kiprianoff valittiin hyvinvointijohtajaksi
Maakuntapäivät koolle elokuussa
Toro Naranja -ravintola lopetti
Hamppupelto tulessa Kuutinkylässä
Onnettomuus Rahikkatiellä
Susi juosta jolkotteli ja päätyi videolle tänä iltana Kalkunmäessä
Palokunta haki ihmisen pois terveyskeskuksen katolta
Susi pyöri viikonloppuna lapsiperheen pihapiirissä Hangaskylässä