JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
12229
Kaskisissa vuonna 1995 perustetulta Saralta ilmestyi Hallava-albumi. Bändi esiintyy Nummirockissa ensimmäisen kerran juhannuksena. Kuva: Tiina Routamaa

Kaskisissa vuonna 1995 perustetulta Saralta ilmestyi Hallava-albumi. Bändi esiintyy Nummirockissa ensimmäisen kerran juhannuksena. Kuva: Tiina Routamaa

Tiina Routamaa

Kulttuuri
10.6.2025 17.40

Le­vy­ar­vi­ois­sa muun mu­as­sa Sa­ran ja Kla­my­di­an uu­tu­kai­set

Jari-Pek­ka Lai­tio-Ra­mo­ne, teks­ti

Täs­sä ju­tus­sa ar­vi­oi­daan nel­jä äs­ket­täin jul­kais­tua al­bu­mia. Ne ovat Num­mi­roc­kiin en­sim­mäi­sen ker­ran tu­le­van Sa­ran, Kla­my­di­an, Esa Elo­ran­nan ja Black De­vils With Ile Kal­lio & Jan­ne Lou­hi­vuo­ren. Kal­lio lu­keu­tuu Hur­ri­ga­ne­sin pe­rus­ta­ja­jä­se­niin. Lou­hi­vuo­ri soit­ti yh­ty­ees­sä 1980-lu­vul­la.

SARA: HAL­LA­VA.

Kas­ki­sis­sa vuon­na 1995 pe­rus­tet­tu Sara on esiin­ty­nyt use­am­man ker­ran Kau­ha­jo­el­la, mut­ta nyt se nou­see Kau­ha­jo­el­la vas­ta en­sim­mäi­sen ker­ran Num­mi­rock-ju­han­nus­fes­ti­vaa­lin la­val­le. Sa­ran vaih­to­eh­to­me­tal­lis­sa ja -roc­kis­sa pää­pai­no­pis­te on ol­lut jo kau­an in­dust­ri­al me­tal. Kym­me­nen al­bu­mia teh­nyt yh­tye ei ole ol­lut pit­kään ai­kaan mu­sii­kis­saan niin suo­ra­vii­vai­nen kuin al­ku-ural­laan. Sil­loin se työs­ti muun mu­as­sa nu me­tal­lia.

Sa­ran Hal­la­va-uu­tuu­sal­bu­mil­la noin 50 en­sim­mäi­sen se­kun­nin ai­ka­na kuul­laan vain kos­ke­ti­nää­niä, jos ste­re­on ää­net aset­taa ko­val­le, mut­ta sil­loin­kin ää­niä tuo­daan jul­ki ti­pu­tel­len. Sit­ten sä­räh­tää eet­te­riin he­li­kop­te­rin jy­ri­nää, joka ta­val­laan int­ron jäl­keen aloit­taa al­bu­min. Sil­loin tu­le­va ran­kem­pi osuus kes­tää noin 30 se­kun­tia, kun­nes lau­la­ja-ki­ta­ris­ti Joa Kor­ho­nen al­kaa val­loit­taa ää­ni­a­laa. Jos ei huo­mi­oi te­ok­sen al­kua, vaih­te­le­vat tun­nel­mat yli vii­si­mi­nuut­ti­ses­sa Hy­väs­ti kap­tee­ni -avaus­bii­sis­sä sa­man­tyy­li­ses­ti kuin mo­nes­sa muus­sa­kin kap­pa­lees­sa. Se on tai­ta­vaa ja ta­val­laan häm­men­tä­vää, mi­ten Sara on­nis­tuu vält­tä­mään pa­him­mat tois­to­ka­ri­kot. Se oli hyvä rat­kai­su, et­tä no­pe­am­min al­ka­va Val­ta­me­ri ovel­la -bii­si on toi­se­na. Se on muu­ten­kin eri­tyyp­pi­nen kuin Hy­väs­ti kap­tee­ni. Sii­nä on enem­män esil­lä elekt­ro­puol­ta ja se on ko­ko­nai­suu­te­na ra­jum­pi.

Se on lois­ta­va rat­kai­su, et­tä sä­häk­kä An­he­do­mia on si­joi­tet­tu yh­dek­sän kap­pa­leen Hal­la­van kes­kel­le eli vii­den­nek­si. An­he­do­mia on en­sim­mäi­set 2,5 mi­nuut­tia sä­hi­käi­nen, joka saa kuu­li­jan tun­te­maan suur­ta vir­taa, ja vä­li­o­san jäl­keen se pa­laa sa­maan mei­nin­kiin. Ky­sei­sen kap­pa­leen vir­ta­piik­ki ei to­del­la­kaan tar­koi­ta sitä, et­tä le­vyn ylei­nen tun­nel­mal­li­sem­pi ote oli­si huo­no asia. Kor­ho­sen sä­vel­tä­mä ja sa­noit­ta­ma Hal­la­va on to­del­la­kin levy, joka on tar­koi­tet­tu kuun­nel­ta­vak­si ko­ko­nai­suu­te­na. Bän­din yk­si vah­vuus on se, kuin­ka se saa tuo­tua mu­siik­kin­sa van­kem­mat sä­vyt jos­ta­kin sy­väl­tä. Joil­le­kin kuu­li­joil­le Sa­ran osit­tai­nen heik­kous on ol­lut ja on se, et­tä Kor­ho­sen ää­ni on mel­ko hen­to. Sik­si on hyvä, et­tä CD:n kan­siin on pai­net­tu sa­noi­tuk­set. Esi­mer­kik­si hie­nos­sa ja rau­hal­li­ses­ti ete­ne­väs­sä Ikui­ses­ti-seis­ka­kap­pa­lees­sa Kor­ho­sen lau­lu ka­to­aa hel­pos­ti kai­ken muun al­le. Toi­saal­ta Kor­ho­sen lau­lu on tär­keä osa yh­ty­een tyy­liä.

Lumo-bii­siin Sara on si­säl­lyt­tä­nyt viit­tauk­sia le­gen­daa­ri­sen Mus­ta Pa­raa­ti -yh­ty­een Pei­li­ta­los­sa-al­bu­min ni­mik­ko­kap­pa­lee­seen. Mus­tan Pa­raa­tin Pei­li­ta­los­sa on ra­jum­pi, mut­ta se si­säl­tää myös rau­hai­sam­pia osi­oi­ta niin kuin on Sa­ran Lu­mos­sa. Sii­tä­kin löy­tyy kui­ten­kin ener­gi­siä het­kiä.

KLA­MY­DIA: MÖR­KÖ KO­NEIS­TOS­SA.

Kla­my­dia on jat­ka­nut us­kol­li­ses­ti punk­po­lul­la jo 37 vuo­den ajan. Mör­kö ko­neis­tos­sa on vaa­sa­lais­mie­his­tön 21. stu­di­oal­bu­mi. Ko­ko­nai­suus on pa­rem­pi kuin vuon­na 2021 jul­kais­tu edel­li­nen stu­di­o­täys­pit­kä eli Hil­jai­nen pöy­tä lä­hel­tä or­kes­te­ria. Kei­koil­la pit­kään soit­ta­nut Silt­tu Sil­lan­pää on nyt va­ki­jä­sen. Le­vyl­lä hä­nel­tä ja/tai Jari "Jak­ke" He­li­nil­tä kuul­laan yl­lät­tä­vän use­as­sa kap­pa­lees­sa ki­ta­ra­soo­lo­ja, ku­ten Si­ka­sii­peen-bii­sis­sä. He­lin ja so­lis­ti Vesa "Ves­ku" Jo­ki­nen ovat teh­neet kaik­ki sä­vel­lyk­set ja Jo­ki­nen yh­tä huo­mi­oi­mat­ta sa­noi­tuk­set. Kla­my­di­an rum­pa­li on Ja­ken veli Pasi He­lin ja ba­sis­ti Sami ”Se­ve­ri” Koh­ta­mä­ki.

Mör­kö ko­neis­tos­sa -le­vyl­lä kuul­laan Unel­mat vah­vat -kap­pa­lees­sa sak­so­fo­ne­ja ja trum­pet­tia. Tor­vet vä­rit­tä­vät bii­siä muun mu­as­sa heti al­ku­puo­lel­la ja soo­lo­na vä­li­o­sis­sa. Sii­nä Jo­ki­nen tuo teks­tis­sään esiin esi­mer­kik­si asi­oi­ta, et­tei toi­voa saa ka­dot­taa, mi­ten vi­haa­mi­nen on voi­nut ku­lut­taa ja kuin­ka unel­mis­ta kan­nat­taa pi­tää kiin­ni. Tor­vet oli­si voi­nut ot­taa mu­kaan pa­riin muu­hun­kin kap­pa­lee­seen. Muut­tu­ma­ton-bii­sis­sä on mu­ka­na viu­lis­te­ja hie­no­va­rai­ses­ti. Ne ei­vät tuo kap­pa­lee­seen isoa li­sä­ar­voa en­nen lop­puo­saa.

In­to hir­veä -aloi­tus­bii­sis­sä ker­ro­taan kym­men­vuo­ti­aas­ta po­jas­ta, joka soit­taa mui­den poi­kien kans­sa muun mu­as­sa Pel­le Mil­joo­naa. Kap­pa­le on hyvä, mut­ta ”Se­hän sven­gas niin kuin ne­li­kul­mai­nen ren­gas.” -ker­to­säe on le­vyn köm­pe­löin­tä osas­toa. Kap­pa­leen lo­pus­sa pal­jas­tuu, et­tä Ves­ku muis­te­lee to­den­nä­köi­ses­ti alus­sa lap­suut­taan, kun lo­pus­sa pa­la­taan tä­män­het­ki­seen ti­lan­tee­seen. Kla­my­di­a­kin on osal­taan in­nos­ta­nut soit­ta­mi­sen pa­riin ison mää­rän lap­sia ja nuo­ria.

Li­ve­set­tiin voi hy­vin pää­tyä Hau­ras sil­ta. Se ker­too esi­mer­kik­si sii­tä, mi­ten ih­mi­sen pi­täi­si ol­la koko ajan ta­voi­tet­ta­vis­sa. Sa­moin sii­nä on sa­no­maa on di­gi­lait­tei­den luo­mas­ta or­juu­des­ta, joka kas­vat­taa pai­nei­ta ja huo­mi­on­ha­kui­suut­ta. Sa­noi­tuk­sis­sa sen voi tul­ki­ta yh­te­nä asi­a­na joh­ta­van eroon.

Yk­si vah­vin kap­pa­le on Old punks ne­ver die. Ves­ku Jo­ki­nen käyt­tää sii­nä tul­kin­ta­ta­po­jaan mo­ni­puo­li­ses­ti. Edel­leen­kään so­lis­ti ei ole pe­rin­tei­ses­sä mie­les­sä lau­la­ja vaan enem­män oman tien­sä tul­kit­si­ja. Juu­ri Old punks ne­ver die al­le­vii­vaa sitä.

Mör­kö ko­neis­tos­sa on pit­käl­ti puo­li­no­pe­aa punk­kia. Suo­ra­vii­vai­sin on Vii­mei­nen ru­kous, joka oli­si kan­nat­ta­nut si­joit­taa le­vyn kes­ki­vai­heil­le tuo­maan vaih­te­lua. Ko­ko­nai­suu­teen oli­si mah­tu­nut toi­nen­kin ri­peä teos ja myös yk­si hi­das bii­si, jol­lai­sia Kla­my­dia on ural­laan teh­nyt on­nis­tu­nees­ti. Jul­kai­suun on pa­nos­tet­tu. Kan­sis­ta löy­tyy pal­jon ku­via ja Juho Jun­tu­sen tai­det­ta. Bo­nuk­se­na on 17 kap­pa­leen Ti­mant­ti­nen keik­ka, hem­mot -li­ve­le­vy, joka lai­tet­tiin ulos myös oma­na jul­kai­su­naan vuon­na 2023. Sen bii­sit on nau­hoi­tet­tu ke­sä­fes­ta­reil­la vuon­na 2022. Mu­ka­na ovat muun mu­as­sa 1990-lu­vun bii­sit Pala rau­haa, Tan­go de­li­rium ja Vaat­teet pois sekä myö­hem­min il­mes­ty­neis­tä te­ok­sis­ta Poh­jan­maal­la, Pyyn­tö ja Ra­kas hul­lu.

ESA ELO­RAN­TA: KAIK­KI SE VALO.

Esa Elo­ran­nan en­sim­mäi­nen soo­lo­sing­le il­mes­tyi vuon­na 1982, mut­ta sit­ten hän siir­tyi esi­mer­kik­si Riff Raff -he­vi­bän­din lau­la­jak­si en­nen kuin päi­vän­va­lon näki Gar­bo-pop­roc­kyh­tye. Gar­bol­ta il­mes­tyi vii­si al­bu­mia vuo­si­na 1986-94. Bän­di ha­jo­si sit­ten noin kym­me­nek­si vuo­dek­si. Täl­lä vuo­si­tu­han­nel­la sil­tä ovat il­mes­ty­neet al­bu­mit Kruu­naa ja klaa­vaa (2005) sekä Vii­sas­ten kivi (2023). Gar­bon tun­ne­tuim­piin kap­pa­lei­siin lu­keu­tu­vat Lady huh­ti­kuu, Poi­ka jul­man maan ja Py­säk­ki.

Gar­bon joh­to­hah­mon eli ou­lu­lais­läh­töi­sen Elo­ran­nan en­sim­mäi­nen soo­lo­al­bu­mi il­mes­tyi vuon­na 1991. Nyt nii­tä on pi­hal­la kym­me­ni­sen. Kun Em­sä­lö Mu­si­cin jul­kai­se­maa Kaik­ki se valo -uu­tu­kais­ta ver­taa vaik­ka Elo­ran­nan kol­meen edel­li­seen soo­lo­al­bu­miin, on Kaik­ki se valo niis­tä mo­ni­puo­li­sin. Ter­ve­tu­loa kirk­koon -avaus­rai­ta on vä­hän yl­lät­tä­vä. No­pe­ah­ko kap­pa­le vie kuu­li­jan met­sään, jos­sa läh­teen vesi on eh­tool­lis­vii­ni. Bii­sin jois­sa­kin osuuk­sis­sa voi­si tul­ki­ta ole­van mu­ka­na gos­pel­hen­keä, mut­ta se on kuu­li­jas­ta kiin­ni, et­tä on­ko kyse oi­ke­as­ta us­kon­nol­li­suu­des­ta vai enem­män kun­ni­oi­tuk­ses­ta luon­toa koh­taan. Yk­si osuus on: ”Ter­ve­tu­loa kirk­koon, tääl ei ku­kaan saar­naa. Tääl­lä pen­kit on puu­ta, ha­vua ja kaar­naa. Tääl ei ku­kaan piit­taa sun syn­neis­tä­si. Tääl ei ku­kaan ker­taa sun vir­hei­täs.” Mat­ti Paa­tel­man kos­ke­tin­tai­tu­ruus on Ter­ve­tu­loa kirk­koon -kap­pa­lees­sa tär­ke­äs­sä osas­sa.

Ter­ve­tu­loa kirk­koon on tii­vis­tah­ti­se­na pi­det­ty ne­li­mi­nuut­ti­nen pop­rock­rai­ta toi­sin kuin erit­täin hi­das on esi­mer­kik­si Ra­kas­tan var­jo­ja­si -tun­nel­moin­ti, jon­ka Elo­ran­ta aloit­taa akus­ti­sel­la ki­ta­ral­la. Yli kuu­si­mi­nuut­ti­ses­sa bii­sis­sä on muun mu­as­sa pu­he­mai­sia osuuk­sia. Toi­saal­ta ne toi­mi­vat, mut­ta toi­saal­ta niis­tä pit­kit­ty­nein on vä­hän teen­näi­nen. Kap­pa­leen on sa­noit­ta­nut Mari Da­na­kas. Da­na­ka­sin ja Elo­ran­nan yh­teis­teks­ti on Si­nus­sa on meri. Elo­ran­ta on teh­nyt muut sa­noi­tuk­set ja kaik­ki sä­vel­lyk­set. Hän on sä­vel­tä­nyt ja sa­noit­ta­nut use­at soo­lo­al­bu­min­sa yk­sin.

Elo­ran­ta-fa­nit ko­ke­vat yl­lä­tyk­sen Si­nus­sa on meri -kak­kos­bii­sin alus­sa, sil­lä sil­loin ja myö­hem­min­kin sitä vä­rit­tää sak­so­fo­nil­laan Jone Ta­ka­mä­ki. Se on yl­lä­tys, kos­ka pu­hal­lin­soit­ti­mia ei ole to­tut­tu kuu­le­maan Elo­ran­nan al­bu­meil­la. Sak­so­fo­ni tuo her­kän li­sä­e­le­men­tin tun­nel­mal­li­seen Pu­do­taan-vei­suun. Sii­nä sä­vel­lys, sa­noi­tus ja so­vi­tus sol­jah­ta­vat eri­tyi­sen hie­nos­ti ko­ko­nai­suu­te­na koh­dil­leen. Kap­pa­lees­sa aal­to­mai­ses­ti vaih­te­le­vat to­del­la hi­taat ja pik­kai­sen no­pe­a­tem­poi­sem­mat osuu­det. Toi­vot­ta­vas­ti Pu­do­taan pää­tyy mie­hen keik­ka­set­tiin.

Esa Elo­ran­nan ää­ni so­pii poik­keuk­sel­li­sen hie­nos­ti her­kis­te­ly­kap­pa­lei­siin. Mie­hen ää­nen ro­soi­suus tuo nii­hin ai­van eri­lais­ta sär­mää, kun ver­taa 95 pro­sent­tiin muis­ta mies­lau­la­jis­ta. Elo­ran­nan soo­lo­al­bu­meil­ta löy­tyy iso mää­rä her­kis­te­ly­bii­se­jä, ku­ten hä­nen edel­li­sel­lä Ben­saa ja kah­via -al­bu­mil­la (2020) sel­lai­sia ovat ni­mik­ko­kap­pa­le, Kas­vu­ki­pu­ja, Mun rak­kau­te­ni, Pie­nin as­ke­lin ja Mä löy­dän sut vie­lä.

Sen ja tä­män uu­den al­bu­min vä­lis­sä il­mes­tyi­vät Elo­ran­nan ja Mar­ko Haa­vis­ton Kym­me­nen mil­joo­naa -levy (2022) ja Gar­bon Vii­sas­ten kivi (2023). Pel­le Mil­joo­nan ja hä­nen ko­koon­pa­no­jen­sa kap­pa­lei­ta si­säl­tä­vä co­ver­le­vy ei ol­lut ko­vin on­nis­tu­nut.

BLACK DE­VILS WITH ILE KAL­LIO & JAN­NE LOU­HI­VUO­RI: HOO­KED.

Näin Black De­vils -yh­ty­een esiin­ty­vän Ilk­ka ”Ile” Kal­li­on ja Jan­ne Lou­hi­vuo­ren kans­sa Sei­nä­jo­en Ryt­mi­kor­jaa­mol­la syys­kuus­sa 2024. Sil­loin oli mah­ta­va ja ta­val­laan kii­tol­li­nen fii­lis sii­tä, et­tä suo­ma­lai­nen Black De­vils on saa­nut hou­ku­tel­tua mu­kaan Hur­ri­ga­ne­sin pe­rus­ta­ja­jä­se­niin lu­keu­tu­van Kal­li­on ja Hur­ri­ga­ne­sis­sa 1980-lu­vul­la soit­ta­neen Lou­hi­vuo­ren. Kal­lio sa­noi mi­nul­le en­nen keik­kaa, et­tä hän oli vuo­teen 2016-17 as­ti kiel­täy­ty­nyt koh­te­li­aas­ti ai­na, kun hän­tä oli pyy­det­ty ul­ko­puo­lis­ten Hur­ri­ga­nes-jut­tui­hin. Mie­hen pään kään­si se, et­tä mi­ten mai­ni­on fii­lik­sen Lou­hi­vuo­ri oli löy­tä­nyt Black De­vils -trion eli rum­pa­li-lau­la­ja JP Kak­ko­lan, ki­ta­ris­ti Mat­ti Käh­kö­sen ja ba­sis­ti Tero Sal­mi­sen kans­sa.

Hoo­ked-le­vyl­lä yh­teis­tä haus­kan­pi­toa ko­ros­taa osu­vas­ti muun mu­as­sa kym­me­nes bii­si Ha­vin' fun, jon­ka sä­vel­si­vät Hur­ri­ga­ne­sin vii­mei­sen le­vyn eli Tsugu wayn (1977) ai­koi­hin Remu Aal­to­nen, Cis­se Häk­ki­nen ja Ile Kal­lio. Black De­vil­sin JP Kak­ko­lan lä­hi­vuo­si­na sa­noit­ta­ma al­le 2,5 mi­nuut­ti­nen Ha­vin' fun on ren­toa ja haus­kaa fii­lis­te­lyä il­man huo­len­häi­vää, toi­sin kuin oli Hur­ri­ga­ne­sil­la tun­nel­ma vii­tos­le­vyn nau­hoi­tus­ten ai­ka­na.

Black De­vils ei ole to­del­la­kaan Hur­ri­ga­nes-ko­pio: sil­lä on sa­man­tyyp­pi­nen asen­ne, mut­ta päi­vi­tet­ty­nä. Toki ny­ky­a­jan stu­di­os­sa saa eri­lai­sen soun­din ja nau­hoi­tuk­set kuin 40-50 vuot­ta sit­ten, ja se on hie­no jut­tu. Sa­mal­la rock'n'roll-maa­il­ma ja eten­kin Hur­ri­ga­nes-fa­nit saa­vat ol­la iloi­sia täs­tä Hoo­ked-jul­kai­sus­ta. Le­vyl­tä en­sim­mäi­se­nä sing­le­nä loh­kais­tiin le­vyn kes­ki­vai­heil­le si­joi­tet­tu An aw­ful crime, jon­ka Hur­ri­ga­nes jul­kai­si ”vain” Six­teen gol­den gre­ats -ko­ko­el­mal­la vuon­na 1976. Kal­lio kir­joit­ti bii­sin sil­loin Aal­to­sen ja Häk­ki­sen kans­sa. Hoo­ked-le­vyl­tä löy­ty­vä ver­sio on al­ku­pe­räis­tä rau­hai­sam­pi. Heti sen al­kuun on lyö­ty uu­sia kouk­ku­ja ja lau­lu al­kaa vas­ta 50 se­kun­nin jäl­keen.

Pää­o­sin mu­siik­ki on ar­kis­to­jen kät­köis­tä, mut­ta esi­mer­kik­si le­vyn avaus­kap­pa­lee­na kuul­ta­va Rich man's daugh­ter on Lou­hi­vuo­ren ja Ric­hard Stan­leyn eli Mis­ter X:n lä­hi­vuo­sien yh­teis­tuo­tan­toa. Roc­kaa­vas­sa bii­sis­sä tem­po on pää­o­sin puo­li­rau­hai­sa. Soit­ti­met ja soit­ta­jien tai­tu­ruus pää­se­vät sii­nä sel­ke­äs­ti esiin rum­pa­li huo­mi­oi­den. Sii­nä on muun mu­as­sa Lou­hi­vuo­ren puo­len mi­nuu­tin soo­lot­te­lu.

Yl­lät­tä­en toi­se­na kuul­laan I saw her stan­ding there -bii­si, joka on no­pe­a­tem­poi­sem­pi kuin yli 60 vuot­ta ai­em­min nau­hoi­tet­tu al­ku­pe­räis­ver­sio eli Be­at­le­sin Ple­a­se ple­a­se me -de­byyt­ti­al­bu­min avaus­kap­pa­le. Ryh­mä on saa­nut co­ve­riin­sa hy­vän fii­lik­sen ja 2,42 mi­nuut­tia kes­tä­vä ry­käi­sy on to­del­la­kin kun­ni­aa Be­at­le­sil­le te­ke­vä. Hur­ri­ga­ne­sis-kak­si­kos­ta Lou­hi­vuo­ri soit­taa sii­nä säh­köis­tä ja Kal­lio akus­tis­ta ki­ta­raa.

Yli 40-mi­nuut­tia kes­tä­vän le­vyn kan­siin on mer­kit­ty tie­dot hy­vin ja tar­kas­ti, ku­ten mi­ten bii­si­si­koh­tai­ses­ti ja­kau­tu­vat Kal­li­on ja Lou­hi­vuo­ren soit­to-osuu­det. Esi­mer­kik­si Sha­kin' all over -co­ve­rin koh­dal­la on mer­kit­ty, et­tä Ile Kal­lio soit­taa sen toi­sen soo­lon. Kuu­li­ja voi yl­lät­ty­nee­nä lu­kea vaik­ka sen­kin tie­don, et­tä kuka on Mo­tor­way-bii­sin so­lis­ti. Tatu Man­n­ber­gin te­ke­män kap­pa­leen lau­laa Black De­vils -jät­kis­tä ki­ta­ris­ti Käh­kö­nen. Sii­nä on muun mu­as­sa vim­mai­suut­ta ja asen­net­ta, joka tuo mie­leen Mel­ro­sen. Sitä toki on osas­sa muis­sa­kin te­ok­sis­ta.

Pää­tös­kap­pa­le on täyn­nä kie­li­soi­tin­ten vah­vaa juh­laa ja hai­ke­aa tun­nel­maa. Rau­hai­sa inst­ru­men­taa­li on Remu Aal­to­sen sä­vel­tä­mä.

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025