JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
5011
Blogi
21.7.2024 18.00

Ka­na­dan kul­mil­ta: Uk­kos­lah­ti vir­tu­aa­lie­sit­te­lys­sä

Kir­joi­tuk­sis­sa­ni tu­lee usein esiin ver­tai­lu­ja ko­ti­maa­ni Ka­na­dan ja syn­nyin­maa­ni Suo­men vä­lil­lä. Tämä ver­tai­lu ko­ros­tuu sil­loin, kun olen käy­mäs­sä Suo­mes­sa tai Suo­mes­ta on meil­lä vie­rai­ta.

Tämä jäl­kim­mäi­nen ti­lan­ne to­teu­tui nyt kesä- ja hei­nä­kuun vaih­tees­sa, kun saim­me suo­mi­vie­rai­ta. Serk­ku­tyt­tö per­hei­neen ja tä­ti­ni tu­li­vat rie­muk­sem­me vi­sii­til­le. Kier­sim­me koh­teet ja näh­tä­vyy­det, jot­ka täs­sä ku­vaan ja jot­ka ovat tut­tu­ja myös mo­nel­le kau­ha­jo­ki­sel­le.

Ar­voi­sa lu­ki­ja, tule kans­sa­ni vir­tu­aa­li­sel­le käyn­nil­le ja tu­tus­tu­maan ko­ti­kau­pun­kii­ni ja sen ym­pä­ris­töön ko­lum­ni­ni kaut­ta.

Thun­der Bay ja Luo­teis-On­ta­ri­on alue on hy­vin eri­lais­ta ver­rat­tu­na Ete­lä-Poh­jan­maa­han. Vaik­ka maa­ta­lout­ta­kin on ja tun­tu­van suu­ria mai­to­ti­lo­ja kau­pun­gin lai­ta­mil­la, ei ky­sees­sä ole kui­ten­kaan laa­jat pel­lot ja vil­je­lys­maat. Nii­tä löy­tyy lin­nun­tie­tä vii­ti­sen­sa­taa ki­lo­met­riä län­nem­pä­nä Ma­ni­to­ban pro­vins­sis­ta al­ka­en ja Ete­lä-On­ta­ri­os­sa sa­man etäi­syy­den.

Luo­teis-On­ta­ri­on maas­to on met­säis­tä, sois­ta ja ve­sis­tö­jen pirs­ta­loi­maa. Pää­e­lin­kei­noi­na alu­eel­la on pe­rin­tei­ses­ti ol­lut puu, sel­lu- ja pa­pe­ri­te­ol­li­suus sekä kai­vos­toi­min­ta. Thun­der Ba­ys­sa ny­ky­ään pal­ve­lu­sek­to­ri on isoin työl­lis­tä­jä: kau­pun­ki, iso mää­rä kou­lu­ja ja ter­vey­den­hoi­toa.

Thun­der Bay on edel­leen yk­si maa­il­man suu­rim­piin kuu­lu­via vil­ja­sa­ta­mia. Vä­ki­lu­vul­taan kau­pun­ki on noin 110,000 eli hie­man pie­nem­pi kuin Lah­ti tai sit­ten Suu­poh­ja, Ku­rik­ka ja Sei­nä­jo­ki yh­teen­sä. Luo­teis-On­ta­ri­on alu­eel­le mah­tui­si noin 1,5 Suo­mea ja vä­ki­lu­vul­taan alu­eel­la asuu va­jaa vart­ti­mil­joo­naa ih­mis­tä. Alu­een yli­voi­mai­ses­ti suu­rin kau­pun­ki on Thun­der Bay.

Vaik­kei to­del­la kor­kei­ta huip­pu­ja ole­kaan, niin Thun­der Bayn alu­een poik­ki kul­ke­van Nor­wes­ters-vuo­ri­jo­non isoin huip­pu, Mount McKay, yl­tää 483 met­riin ja on ihan kau­pun­gin ku­pees­sa. Se on pyö­re­äs­ti kol­me ker­taa kor­ke­am­pi kuin Kau­ha­jo­en Sot­kan­rin­ne ja muu­ta­man met­rin ma­ta­lam­pi kuin La­pin Ru­ka­tun­tu­ri. Mt. McKayn pääl­tä avau­tuu hie­not nä­ky­mät kau­pun­kiin, Lake Su­pe­ri­or -jär­veen (suo­ma­lai­sit­tain Ylä­jär­veen) - maa­il­man suu­rim­paan jär­veen ja sii­hen las­ke­vaan Ka­mi­nis­ti­quia-jo­keen. Vuo­rel­le kii­vet­tiin Tii­na, Vik­ke, Tatu ja minä.

Alue on ol­lut läh­teis­tä riip­pu­en asu­tet­tu jo tu­han­sia vuo­sia, jää­kau­den jäl­keen, eh­kä mah­dol­li­ses­ti hy­vin sa­moi­hin ai­koi­hin kuin ny­kyi­sen Suo­men alu­eel­le tuli asuk­kai­ta jäi­den su­la­es­sa. En­sim­mäi­set eu­roop­pa­lai­set tu­li­vat vas­ta rei­lut 300 vuot­ta sit­ten. Kiin­nos­tuk­sen koh­tee­na oli­vat tur­kik­set, jon­ka vuok­si Ka­mi­nis­ti­quia-joen suis­toon ra­ken­net­tiin Fort Wil­li­am ni­mi­nen kaup­pa-ase­ma. Al­ku­pe­räi­nen hä­vi­si yli 140 vuot­ta sit­ten uu­den ra­ta­pi­han al­le, mut­ta 1970-lu­vul­la sii­tä ra­ken­net­tiin tark­ka ko­pio, jos­sa ai­ka on py­säh­ty­nyt vuo­teen 1815 ja jota ajan mu­kai­ses­ti pu­keu­tu­neet ja as­ka­rei­ta te­ke­vät ”asuk­kaat” tul­kit­se­vat vie­rai­li­joil­le. Fort Wil­li­am His­to­ri­cal Park on suo­sit­tu mat­kai­lu­koh­de ja siel­lä käy­tiin suo­mi­vie­rai­den kans­sa.

Joen ylä­juok­sul­la, noin 30km Thun­der Ba­ys­tä län­teen, tur­kis­kaup­pi­ai­den ka­noot­ti­reit­ti py­säh­tyi kir­jai­mel­li­ses­ti kuin sei­nään. Vas­taan tuli Ka­ka­be­ka-ve­si­pu­tous, jon­ka ohi ka­noo­tit ja kan­ta­muk­set piti kan­taa. Kor­keut­ta pu­touk­sel­la on ne­li­sen­kym­men­tä met­riä ja le­veyt­tä rei­lut 100 met­riä. Ka­ka­be­kaa kut­su­taan poh­joi­sen Ni­a­ga­rak­si, vaik­ka on­kin sitä huo­mat­ta­vas­ti pie­nem­pi, mut­ta sil­ti iso ja vai­kut­ta­va näh­tä­vyys.

Thun­der Bay sai ai­koi­naan, vuon­na 1970, kun sil­loi­set Fort Wil­li­a­min ja Port Art­hu­rin kau­pun­git yh­dis­tyi­vät, ni­men­sä vie­rei­ses­tä Ylä­jär­ven lah­des­ta, Thun­der Ba­ys­ta eli ”Uk­kos­lah­des­ta”. Kau­pun­gis­ta itään­päin kat­sot­tu­na, Uk­kos­lah­den toi­sel­la puo­lel­la on Sib­ley-nie­mi, jol­la on ly­hyt pöy­tä­vuo­rien eli me­so­jen jono, jot­ka muo­dos­ta­vat kau­pun­gis­ta kat­sot­tu­na nuk­ku­vaa jät­ti­läis­tä muo­dos­ta­van si­vup­ro­fii­lin. Muo­dos­tu­ma on ni­met­ty juu­ri sik­si. Täl­lä ly­hy­el­l­lä pöy­tä­vuo­rien sar­jal­la avau­tu­vat On­ta­ri­on kor­keim­mat kal­li­on­sie­nä­mät. Va­jaan kym­me­nen ki­lo­met­rin hiek­ka­tien pääs­sä avau­tuu nä­kö­a­la­paik­ka, joka on va­jaa kol­me­sa­taa met­riä jär­ven pin­nan ylä­puo­lel­la ja jos­ta kau­ka­na nä­kyy Thun­der Bayn kau­pun­ki.

Sib­ley-nie­mel­lä on myös Sil­ver Is­let -ni­mi­nen pie­ni lo­ma­yh­dys­kun­ta, joka alun­pe­rin oli 150 vuot­ta sit­ten kai­vos­ky­lä ja joka muo­dos­tui sil­loi­sen, maa­il­man tuot­toi­sim­man, ho­pe­a­kai­vok­sen vie­reen. Kai­vos ra­ken­net­tiin pie­nen luo­don pääl­le, ja sy­vim­mil­lään se ylet­tyi yli 360 met­riä jär­ven pin­nan ala­puo­lel­le. Pie­nes­sä yh­tei­sös­sä ole­va näh­tä­vyys, jos­sa kä­vim­me su­ku­lais­ten kans­sa oli 150 vuot­ta van­ha se­ka­ta­va­ra­kaup­pa ja lou­nas­ra­vin­to­la, Ge­ne­ral Store.

Sil­ver Is­le­tis­sä vie­rai­lee muu­ta­man ker­ran kau­des­sa myös uu­si Vi­king Oc­tan­tis, Nor­jaan re­kis­te­röi­ty eri­kois­ris­tei­ly­a­lus, jo­hon mat­kus­ta­jia mah­tuu vain noin 360, mut­ta li­put ovat hin­nal­taan ihan omaa luok­kaan­sa, kym­me­nes­sä tai kym­me­nis­sä tu­han­sis­sa dol­la­reis­sa per nenä. Aluk­sia on val­mis­tet­tu kak­si ja ne te­ke­vät myös tut­ki­mus­mat­ko­ja Ete­lä­man­te­reel­le.

Tä­hän tämä tu­tus­tu­mi­nen Uk­kos­lah­teen ja ym­pä­röi­vään alu­ee­seen täl­lä ker­taa lop­puu, ja pal­jon on paik­ko­ja ja te­ke­mis­tä jot­ka jäi­vät kir­joi­tuk­se­ni ul­ko­puo­lel­le. Kii­tos seu­ras­ta­si ja hy­vää ke­sän jat­koa!

toi­vot­taa

Pin­nan Pasi Ka­na­das­ta

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025