JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
2265
Blogi
22.6.2025 8.00

Har­taus­kir­joi­tus: Kes­ki­ke­sän sa­no­maa

Ju­han­nus on suo­ma­lai­nen ke­sä­juh­la ylit­se mui­den. Mie­lem­me täyt­tyy kau­neu­des­ta, va­paa-ajas­ta, luon­nos­ta ja yh­des­sä­o­los­ta.

Jot­kut suun­taa­vat mö­keil­leen, kun taas toi­sil­le ko­din ju­han­nus­kun­toon lait­ta­mi­nen on tär­ke­ää.

Kris­til­li­ses­sä pe­rin­tees­sä ju­han­nuk­sel­la on myös sy­vem­pi mer­ki­tys. Muis­tam­me­ko Jo­han­nes Kas­ta­jaa, Jee­suk­sen edel­lä­kä­vi­jää? Jo­han­nes oli mies, joka ei et­si­nyt ym­pä­ril­leen maal­lis­ta omai­suut­ta tai mah­ta­vuut­ta. Hän oli vaa­ti­ma­ton tyyp­pi, ei­kä ra­ken­ta­nut it­sel­leen kor­ke­aa ase­maa. Hän eli erä­maas­sa ja pu­hui suo­raan sii­tä, mikä elä­mäs­sä oli pie­les­sä. Jo­han­nes näki, mikä on ka­to­a­vaa ja mikä ka­to­a­ma­ton­ta. Hä­nen teh­tä­vä­nään ei ol­lut ko­rot­taa it­se­ään, vaan val­mis­taa ih­mi­siä koh­taa­maan Kris­tus, Jee­sus. Hän sa­noi: ”Hä­nen tu­lee kas­vaa, mut­ta mi­nun vä­he­tä.” (Joh. 3:30)

Tämä sa­no­ma on eri­tyi­sen ajan­koh­tai­nen tä­nään. Maa­il­ma tar­jo­aa elä­mäm­me pa­ran­nuk­sek­si kaik­kea mah­dol­lis­ta. Tar­vit­sem­me nä­ky­vyyt­tä (tyk­käyk­siä), tar­tum­me ajan­koh­tai­siin tren­dei­hin hy­vä­no­lon­tun­teen saa­vut­ta­mi­sek­si.

Some luo il­luu­si­on yh­tey­des­tä, mut­ta oi­ke­at ih­mis­suh­teet jää­vät hel­pos­ti pin­nal­li­sik­si. Sa­mal­la kun yri­täm­me py­syä ajan her­mol­la ja näyt­tää ulos­päin ”oi­ke­an­lai­sil­ta”, ka­do­tam­me kos­ke­tuk­sen omaan it­seem­me – sii­hen, kei­tä oi­ke­as­ti olem­me il­man filt­te­rei­tä ja tren­de­jä. Yh­tei­söl­li­syys kär­sii, kun ver­tai­lem­me enem­män kuin koh­taam­me.

Kris­til­li­nen us­ko kut­suu mei­tä kat­so­maan pin­taa sy­vem­mäl­le. Ka­to­a­vat aar­teet – ku­ten va­ral­li­suus, mai­ne ja me­nes­tys – voi­vat täyt­tää het­ken, mut­ta ne ei­vät kan­na lo­pul­ta. Ne ei­vät tuo rau­haa sil­loin, kun elä­mä sär­kyy.

Ka­to­a­mat­to­mat aar­teet sen si­jaan – us­ko, rak­kaus, toi­vo, to­tuus, an­teek­si­an­to – ra­ken­ta­vat jo­tain py­sy­vää, jo­tain ikuis­ta. Ne ovat lah­jo­ja, jot­ka kes­tä­vät ajan, ja joi­ta voim­me ja­kaa toi­sil­le il­man et­tä ne vä­he­ne­vät.

Ju­han­nuk­sen valo muis­tut­taa mei­tä myös hen­gel­li­ses­tä va­los­ta. Jo­han­nes osoit­ti koh­ti Jee­sus­ta – to­del­lis­ta va­loa, joka va­lai­see jo­kai­sen ih­mi­sen. Mei­tä­kin kut­su­taan kat­so­maan pois it­ses­täm­me ja tä­män maa­il­man hou­ku­tuk­sis­ta, ja kään­ty­mään sen puo­leen, joka yk­sin voi an­taa elä­mäl­le to­del­li­sen suun­nan ja tar­koi­tuk­sen.

Kii­tos Ju­ma­lal­le kes­ki­ke­sän va­los­ta ja sii­tä va­los­ta, jon­ka toit maa­il­maan Poi­ka­si kaut­ta. Tee meis­tä va­lon kan­ta­jia täs­sä maa­il­mas­sa. Aa­men.

Ter­hi Pa­lo­mä­ki

Näköislehti

Kesälehti (ilmainen)

Näköislehti

Kesälehti 2025